TOP

Zenia Stampe om finanslovsudspil på kulturområdet: “Klart løftebrud”

Fredag kom det frem, at omprioriteringsbidraget på kulturområdet ikke er sløjfet i det finanslovsudspil, som regeringen præsenterer på onsdag. 

For udvalgte vil udspillet dog være gode nyheder, da nogle kulturaktører fra 2020 ikke vil være omfattet af sparekravet, hvis det står til regeringen. 

Den radikale kulturordfører Zenia Stampe er ikke imponeret over udspillet.  

“Socialdemokratiet lovede før valget, at besparelserne på kultur skulle stoppe. Men efter valget begyndte de at trække i land, og det er derfor med stigende bekymring, at vi har set frem mod regeringens finanslovsudspil. Nu er det så kommet. Og bundlinjen er, at besparelserne fortsætter med meget få undtagelser,” skriver Zenia Stampe i et opslag på Facebook. 

Hos SF er gruppeformand Jacob Mark heller ikke tilfreds med regeringens udspil. 

“Vi er meget ærgerlige over, at regeringen lægger op til at videreføre de store besparelser på museer, teatre og scenekunst, som betyder, at man sparer igen og igen ude i kommunerne på det, der skaber liv og glade dage,” siger Jacob Mark ifølge Politiken

I Venstre har kulturordfører Britt Bager også fokus på sagen. Hun har som medlem af Folketingets Kulturudvalg rejst følgende spørgsmål til kulturministeren: “Er det regeringens opfattelse, at der er tale om løftebrud, hvis regeringen ikke sløjfer omprioriteringsbidraget på kulturområdet fra 2020?”

Spørgsmålet er endnu ikke besvaret af kulturministeren. 

Intet omprioriteringsbidrag på kunstuddannelserne

Udspillet på kulturområdet blev omtalt af flere medier fredag, efter kulturminister Joy Mogensen (S) havde udtalt sig til Ritzau om finanslovsforslaget, som indebærer, at omprioriteringsbidraget på nogle af Kulturministeriets områder står til at forsvinde. Det gælder mest markant kunstuddannelserne. Andre områder som museer, orkestre, Sprognævnet og Det Danske Filminstituts administration vil stadig være underlagt sparekravet, som fortsat vil være på to procent.  

“Jeg har hele tiden sagt, at det kan godt være, at vi ikke lige kan knipse med fingrene og gøre det hele fra dag et. Men jeg synes, at det at få omprioriteringsbidraget ned på 0,6 procent er en rigtig, rigtig god begyndelse,” siger Joy Mogensen ifølge flere medier, heriblandt Berlingske og Politiken.

“Jeg er så træt af, at dårlige nyheder pakkes ind som gode. Det her er IKKE en god nyhed. Det betyder jo, at omprioriteringsbidraget fortsætter med undtagelse af meget få områder. Det er samtidig et klart løftebrud fra Socialdemokratiet. Og det skal de holdes op på!” skriver Zenia Stampe i et opslag på Facebook, hvor hun også kritiserer regeringen for at spinne udmeldingen til en positiv nyhed. 

Kulturministeret oplyser i en mail til Kulturmonitor, at de 0,6 procent, som Joy Mogensen omtaler i citatet refererer til, at regeringens finanslovsforslag betyder, at omprioriteringsbidraget på kulturområdet er reduceret til 50 millioner kroner i 2020. Det svarer til 0,6 procent af hele ministeriets bevilling.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.