TOP

Vildskab og versaler: Yahya Hassan og Hanne Højgaard Viemose er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris

De nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris er netop blevet offentliggjort, og vanen tro er to af kandidaterne danske.

Det drejer sig om Hanne Højgaard Viemoses roman ’HHV Frshwn – Dødsknaldet i Amazonas’ og Yahya Hassans digtsamling ‘‘Yahya Hassan 2’.

Mens Hanne Højgaard Viemose tidligere i år vandt Montanas Litteraturpris for sin roman, vakte Yahya Hassans længe ventede digtsamling særligt opsigt for sin bratte entré på det danske bogmarked.

“Med høj puls og et stærkt drive efterlader romanen sin læser rystet, høj, grinende og spørgende på samme tid. ‘HHV, Frshwn’ er et nyt pust i dansk litteratur og rummer både i form og indhold en ny og skelsættende måde at fremstille kvinden på,” lyder det blandt andet i prisudvalgets begrundelse for Hanne Højgaard Viemoses nominering, mens det om Yahya Hassan og hans anmelderroste opfølger til debuten fra 2013 lyder:

“Perspektivet i den nye bog er mere vidtrækkende end i debut-samlingen. Teksterne knytter den lokale vold sammen med den globale vold. Der er en direkte forbindelse mellem den lokalt erfarede diskrimination og racisme og de faktiske geopolitiske forhold. Der er pludselig ikke langt fra Aarhus til Gaza. ‘Yahya Hassan 2’ er ikke nogen almindelig bog, og den stryger ikke sine læsere med hårene. Den er et brændende vidnesbyrd. Dens stemme vil høres. Og præcis fordi den taler poesiens sprog, vil den også blive hørt.”

FAKTA

De nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 er:

Danmark:
‘Yahya Hassan 2’ af Yahya Hassan (digtsamling)
‘HHV, Frshwn – Dødsknaldet i Amazonas’ af Hanne Højgaard Viemose (roman)

Finland:
‘Vem dödade bambi?’ af Monika Fagerholm (roman)
‘Ihmettä kaikki’ af Juha Itkonen (roman)

Færøerne:
‘Ikki fyrr enn tá’ af Oddfríður Marni Rasmussen (roman)

Island
‘Lifandilífslækur’ af Bergsveinn Birgisson (roman)
‘Kláði’ af Fríða Ísberg (novellesamling)

Norge
‘Den gode vennen’ af Bjørn Esben Almaas (roman)
‘Vi er fem’ af Matias Faldbakken (roman)

Det samiske sprogområde
‘Juolgevuođđu’ af Niillas Holmberg (digtsamling)

Sverige
‘Marginalia/Xterminalia’ af Johan Jönson (digtsamling)
‘W’ af Steve Sem-Sandberg (roman)

Åland
‘När vändkrets läggs mot vändkrets’ af Mikaela Nyman (digtsamling)

Vis mere

I alt 13 nordiske romaner, noveller og digtsamlinger er nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 og den medfølgende præmiesum på 350.000 kroner.

Sidste år gik prisen til Jonas Eika for novellesamlingen ‘Efter Solen’ – en sejr, der ikke blot markerede den yngste modtager af prisen nogensinde, men som også afstedkom en af de mest indignerede takketaler på de nordiske breddegrader i nyere tid.

Om Hanne Højgaard Viemose eller Yahya Hassan kan gøre Jonas Eika kunsten efter afgøres i Stockholm til efteråret, hvor Nordisk Råds Litteraturpris uddeles. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk