TOP

Velbesøgt herregårdsmuseum står til kraftig reduktion – medmindre politiske forhandlinger genoptages

Allerede i august stod det klart, at regeringen ikke vil forlænge det ekstra drifttilskud på 1,5 millioner kroner, som herregårdsmuseet Gammel Estrup på Djursland har modtaget siden 2016.

Med mindre forhandlingerne bliver genoptaget, er det fra 2021 derfor slut med den støtte, som det populære museet ifølge direktør Britta Andersen er dybt afhængig af. 

”Vi er vant til at klare os for få midler, men der er simpelthen også en grænse for, hvor lidt vi kan overleve på,” udtalte Britta Andersen i august i en pressemeddelelse, der forholdt sig til de dystre fremtidsudsigter for museet, som hvert år besøges af knap 100.000 mennesker.

I et aktuelt interview med Berlingske uddyber direktøren, hvilke følger det vil få for museet, som med tabet af den ekstra bevilling vil miste omkring 40 procent af deres årlige statstilskud på 3,8 millioner kroner. 

“66-75 procent af vores midler kommer fra fonde og sponsorer, og hvis vi mister 40 procent af vores statstilskud, vil det ikke længere kunne lade sig gøre. Vi er kun otte ansatte, og nedskæringen vil kunne koste tre stillinger,” udtaler Britta Andersen til Berlingske. 

Bestyrelsesmedlem råbte politikerne op

En reduktion i medarbejderstaben på 37,5 procent vil have stor betydning for museet, og derfor vakte beslutningen om ikke at videreføre den ekstra bevilling da også stor frustration hos museets bestyrelse, da Kulturministeriet varslede den ophørte bevilling tilbage i august.

I et debatindlæg fra september forsøgte bestyrelsesmedlem Anna Von Lowzow at råbe politikerne op, blandt andet ved at kalde museet på Djursland for “bundskraberen” i forhold til årlige bevillinger og ved at pointere, at det uden den ekstra bevilling ikke vil være muligt for museet at søge fonde til forskning.

Ifølge bestyrelsesmedlemmet vil den manglende bevilling betyde, at Gammel Estrup fremover ikke vil være i stand til at opfylde statens krav til nationale museer, hvori forskning er en grundpille. 

Manglende bevilling vil “øge forskellen på land og by på den lange bane”

Museer i landets største byer – eksempelvis Arbejdermuseet og Det Jødiske Museum i København og Den Gamle By i Aarhus – har alle fået forlænget deres ekstra drifttilskud i Finanslovsforslaget for 2021.

I pressemeddelelsen udsendt af Gammel Estrup ønsker Britta Andersen ikke at sætte sig op mod Hovedstaden, men minder om, at halvdelen af befolkningen bor på landet – og at det derfor er vigtigt med de ekstra bevillinger, hvis dannelse via kulturarv i yderområderne skal sikres. 

”Det vil være utrolig ærgerligt at bremse Gammel Estrup, Danmarks Herregårdsmuseums, udvikling. For udover at det vil ødelægge en god forretning, der skaber vækst i regionen, vil det også begrænse det i forvejen sparsomme kulturudbud på landet og bidrage til at dræne landområderne og øge forskellen på land og by på den lange bane,” udtaler Britta Andersen i pressemeddelelsen. 

Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, lytter ifølge Berlingske til Britta Andersen og Gammel Estrups bestyrelse og er ikke afvisende for nye forhandlinger på området. Samtidig minder han dog om, at midlerne er begrænsede.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på caroline@kulturmonitor.dk