TOP

Udstilling om politisk kunst skaber drama på Læsø

Udstillingen ‘Den politiske kunst’ er ikke engang åbnet for offentligheden endnu. Alligevel har den skabt voldsom røre på Læsø, hvor flere kunstnere har krævet en række kontroversielle værker fjernet fra udstillingen. Det skriver DR.

Hvis ikke det sker, ja, så kan kunsthallen vinke farvel til de pågælende kunstneres bidrag til en anden udstilling, som kunsthallen senere planmæssigt skal lægge lokaler til.

Og sådan er det blevet. For Jon Eirik Lundberg, der er daglig leder af Læsø Kunsthal, har nægtet at fjerne de pågældende værker. Han vil ikke afsløre, hvilke kunstnere, det drejer sig om, da vi “befinder os midt i en valgkamp”, men udstillingen indeholder blandt andet værker af danske Uwe Max Jensen, kinesiske Ai Weiwei, britiske Banksy og de to svenske kunstnere Dan Park og Lars Vilks.

“De (kunstnerne, red.) sendte mig et ultimatum om, at jeg skulle pille to navne ud af programmet,” siger Jon Eirik Lundberg, der altså ikke har villet imødekomme kravet fra de klagende kunstnere, til Kulturen på P1.

Selvom nogle af de repræsenterede kunstnere i udstillingen ‘Den politiske kunst’ kan skabe visse stærke følelser hos publikum, mener Jon Eirik Lundberg, at det er for let bare at forfalde til at kalde det “kontroversielt”. Han mener, at der ligger langt mere i værkerne.

Kritisk refleksion
“Jeg vil gerne have flyttet fokus fra kunstnerne og værkerne over på de reaktioner, de skaber. Alene navnene tænder gnisten. Jeg tror, der ligger langt mere stof i deres værker end det, man ofte bare kalder det ‘kontroversielle’,” siger han til Kulturen på P1 og uddyber:

“Jeg vil også gerne sikre kunsthallens legitimitet. Hvad er dens rolle i samfundet? Jo, den producerer et offentligt rum, som ingen ejer. Et rum, hvor man kan reflektere kritisk.”

Men det standpunkt får altså nu konsekvenser for den udstilling, kunsthallen skal huse til efteråret. Det koster nemlig en håndfuld kunstnere, der ikke ønsker at blive associeret med de pågældende kunstnere.

Den konsekvens forstår Trine Ross, der er magister i kunsthistorie, udemærket. Til DR pointerer hun, at Dan Park har modtaget domme for racisme og hate speech, mens Uwe Max Jensen er dømt for vold.

“Selvom der er tale om to forskellige udstillinger, ville der let kunne ske en slags sammenblanding, og her har de unge kunstnere altså prioriteret at holde deres sti ren. Og det kan jeg sådan set godt forstå,” siger hun til DR.

Udstillingen ‘Den politiske kunst’ kan ses fra den 7. juni og frem til den 28. juli på Læsø Kunsthal.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.