TOP

TV 2 irettesat af Joy Mogensen – artister skal have en ordentlig løn

Det er ikke i orden, at artister, der optræder på TV 2, bliver spist af med en symbolsk løn, og tv-stationen bør sikre, at underleverandører i form af produktionsselskaber betaler artister ordentligt.

Det er meldingen fra kulturminister Joy Mogensen (S) i et svar til Folketingets Kulturudvalg, efter at blandt andet otte dansere blev tilbudt 3.000 kroner for en uges arbejde i forbindelse med ‘Zulu Awards’, mens yderligere 20 dansere fik stillet et armbånd til efterfesten i udsigt som løn.

I modsætning til DR har TV 2 ikke overenskomst med Dansk Skuespillerforbund, og i svaret til Folketingets Kulturudvalg fremgår det, at TV 2 mener, at “det ville være et usædvanligt krav, hvis TV 2 desuagtet blev pålagt at indføre sådanne bestemmelser i aftaler med produktionsselskaberne.”

Men det er kulturminister Joy Mogenen altså ikke enig i, og i svaret til udvalget skriver hun: 

“Jeg kan oplyse, at jeg – efter TV 2 har indsendt ovenstående bidrag – har drøftet sagen med TV 2’ bestyrelsesformand og direktør og indskærpet dem vigtigheden af at sikre overenskomstlignende arbejdsforhold for ansatte i interne såvel eksterne produktioner.”

Til Politiken fortæller en række medie- og kulturordførere desuden, at TV 2’s ansvar for at sikre overenskomstlignende vilkår – også hos de produktionsselskaber, der leverer programmer til stationen – skal være en del af kommende medieforhandlinger. 

“Når det gælder statsejede virksomheder som TV 2, er det afgørende, at man behandler sine ansatte ordentligt, og at man sikrer, at ens underleverandører gør det. Det er en del af kampen mod social dumping,” udtaler Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, til Politiken, mens Britt Bager (V) siger: 

“Der er ingen i Danmark, der skal arbejde for social dumping-løn. TV 2 kan sagtens sige til producenterne, at hvis de skal levere, så skal de behandle medarbejderne ordentligt og betale en ordentlig løn.”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.