TOP

Tre Radikale toppolitikere med opsigtsvækkende forslag: Split Kulturministeriet ad!

Kulturområdet har under den nuværende socialdemokratiske regering spillet fallit og er endt som en værdipolitisk kastebold, hvor det eneste man stort set går op i, er, om der er lige så meget kultur i en håndholdhal som i ballet eller teater. 

Men den sammenligning er helt forfejlet, for den handler ikke om kunstens vilkår, men mere om en polarisering mellem det elitære og det folkelige i forsøget på at tækkes en bestemt type vælgere. 

Det mener tre markante politikere fra De Radikales folketingsgruppe, der i en kronik i Berlingske onsdag kommer med et opsigtsvækkende forslag. De tre radikale stemmer – kulturordfører Zenia Stampe, Jens Rohde og tidligere kulturminister Marianne Jelved – vil ganske enkelt splitte Kulturministeriet op i et forsøg på at redde den danske kulturpolitik.

“Når man har regeringsmagten, må man acceptere at blive målt på andet end ord. Her synes vi, at der er potentiale for forbedring, så kunstnerne kan føle sig repræsenteret i regeringen, og vi skylder dem ikke at blande begreberne sammen,” lyder det i kronikken fra de tre radikale politikere.

Kultur skal være en klar prioritet

Konkret ønsker de, at der skal oprettes et selvstændigt kunstministerium og et selvstændigt idrætsministerium. Folkeoplysningen skal rykkes til Undervisningsministeriet og mediepolitikken til Statsministeriet. 

I et interview med Berlingske uddyber Zenia Stampe forslaget og kommer samtidig med en markant udmelding forud for de kommende finanslovsforhandlinger.

“Jeg vil sige det sådan, at jeg er ret glad for, at mit eget parti har meldt ud, at kultur er en klar prioritet. Vi kan ikke se os selv i en finanslov, der ikke prioriterer kultur og børn og unge. Det er det klareste signal, vi kan sende, uden at vi skal true med at vælte en regering,” lyder det fra Stampe. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk