TOP

Tre nominerede film var i spil: Rumænsk dokumentar vinder EU-filmpris foran ‘Druk’

Den rumænske dokumentarfilm ‘Colectiv’ (‘Kollektiv’, red.) om afsløringer af korruption efter en dødelig brand på en natklub vinder EU-Parlamentets filmpris Lux.

EU-Parlamentets formand, David Sassoli, offentliggjorde onsdag vinderen ved en ceremoni i parlamentet i Strasbourg, hvor den danske film ‘Druk’ af Thomas Vinterberg var en blandt tre nominerede.

“Det er en stor ære for denne film at blive valgt af europæerne og medlemmerne af Europa-Parlamentet. Det er en pris mest til ofrene og deres familier, som ikke har fået retfærdighed,” siger instruktøren Alexander Nanau.

Inden førsteprisen blev annonceret, stjal hovedrolleindehaveren af den tredje film alles opmærksomhed, da han skreg tre gange af sine lungers fulde kraft i den enorme parlamentssal.

Det gjorde han for at “give ordet til” oppositionen i Hviderusland.

Både den vindende film ‘Colectiv’ og ‘Corpus Christi’ kredser om undertrykkelse af frihedsrettigheder i europæiske lande.

Den rumænske vinderfilm tager afsæt i undersøgende journalister på en avis, som afdækker korruptionssager i forbindelse med branden på natklubben ‘Colectiv’ i den rumænske hovedstad, Bukarest, i 2015.

“Uden kulturen er vi ikke Europa”

Den danske producer Kasper Dissing repræsenterede filmen ‘Druk’ ved ceremonien i Strasbourg.

Han gav ordet til den tidligere britiske premierminister Winston Churchill, som havde forsvaret penge til kulturen, mens andre dengang ville bruge dem på krigsmaskiner:

“Churchills svar var: ‘Hvad kæmper vi så for?’ Jeg håber, at folk, som sidder her, vil huske de ord fra en stor leder i Europa, når vi skal genopbygge Europa efter covid-19. For uden kulturen er vi ikke Europa,” siger Dissing.

‘Druk’ har vundet stribevis af internationale filmpriser. Den blev i april hædret med en Oscar for bedste internationale film.