TOP

Tre filmpriser uddelt: Den største går til instruktør, der er “uafviselig som modtager”

Nordisk Film Fonden har for tredje år i træk uddelt tre hæderspriser til prisuddelingen Isbjørnen. 

Den største af priserne – Nordisk Film Prisen 2019 – gik til instruktør Feras Fayyad, som i 2018 blev nomineret til en Oscar for sin film ‘Last Men in Aleppo’, og som senest har lavet dokumentarfilmen ‘The Cave’. 

Prisen er 113.000 kroner i år og vokser år for år, da den er på 1.000 kroner gange Nordisk Films alder. 

“Feras Fayyad er et uomtvisteligt talent, som har begået et værk – ‘The Cave’ – der rammer dybt i både tanke og følelse og samtidig er en stor filmisk oplevelse. At han fokuserer på en markant kvinde og hendes aspekt på krigen, er med til at gøre ‘The Cave’ ikke bare gribende, men også horisontudvidende; ofte skildres kvinders rolle enten som mødre, koner eller ofre,” lød det i juryformand Mikael Rieks’ motivation, som fortsatte med ordene:

“Han fortæller stærkt, både visuelt, men også vidunderligt befriet fra talking heads, og er efter prisudvalgets mening en sand filmskaber, en dokumentarist med et filmsprog som vidner om et særligt stort talent. Feras’ hånd er så sikker, at man næsten har svært ved at betragte ham som “et talent”, men det gør ham egentlig kun endnu mere uafviselig som modtager af Nordisk Film Prisen 2019.”

Esben Smed hædret med Ove Sprogøe Prisen

Ove Sprogøe Prisen 2019 på 50.000 kroner gik til skuespiller Esben Smed, der senest har medvirket i film som  ‘Aminas Breve’ (2017), ‘Lykke-Per’ (2018) og ‘Ser du månen, Daniel’ (2019)

“Ydmyghed, stædighed og en næsten indædt seriøsitet er ikke karakteregenskaber, der tager hurtige genveje. Esben Smed er ikke en Aladdin, men har slidt og slæbt for at opbygge og perfektionere sin værktøjskasse som skuespiller. Han ramte rollen som John ’Faxe’ Jensen lige i røven i ’Sommeren ’92’ og blev kendt af hele Familien Danmark som Nicky i den populære tv-serie ’Bedrag’. Så var han etableret, men forskellen på et stort talent og et helt usædvanligt talent er noget, der pludselig kan åbenbare sig i et skarpt lysglimt,” lød det i filmkritiker og juryformand Kim Skottes motivationstale.

“Teknisk hånd” får rejselegat på 75.000 kroner

Sidst, men ikke mindst, fik  VFX-supervisor Peter Hjorth Erik Ballings Rejselegat på 75.000 kroner.

Peter Hjorth har blandt andet været teknisk instruktør på ‘Dancer in the Dark’ (2000) og er blevet kendt som Lars von Triers “tekniske hånd” som VFX-supervisor på ‘Dogville’ (2003), ‘Manderlay’ (2005), ‘Antichrist’ (2009), ‘Melancholia’ (2011), ‘Nymphomaniac’ (2013) og senest ‘The House That Jack Built’ (2018). Han har også arbejdet sammen med andre danske instruktører som Thomas Vinterberg, Anders Thomas Jensen, Susanne Bier, Nikolaj Arcel og Nicolas Winding Refn.

”Det er en stor fornøjelse, på vegne af prisudvalget, at uddele denne hæderspris til dig for igennem dit VFX-arbejde at bidrage til dansk film med en unik kreativitet, krøllede ideer og en evne til at virkeliggøre selv det mest utænkelige. Din legesyge og fortolkning af de film du arbejder på, er inspirerende og imponerende, ikke bare for os herhjemme, men også for resten af verden. Og dit arbejde på især ‘Grænse’ og ‘The House That Jack Built’ har for altid sat sig på vores nethinder,” sagde Lina Flint, der er producer hos Nordisk Film Spring, til Peter Hjorth i motivationstalen.

 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.