TOP

Tinderbox skal for retten i “voldsomt principiel og interessant” sag om frivillig taxakørsel

Den fynske festival Tinderbox skal for retten i en sag om transport, frivillighed og manglende tilladelser. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Konkret lod festivalen i 2018 20 frivillige køre musikere til og fra festivalpladsen mod betaling i form af festivalsarmbånd. Det blev til mindst 190 ture i sponsorerede biler ifølge Fyens Stiftstidende, der har talt med anklager Kirsten Flummer.

Hun fortæller, at Tinderbox er anklaget for overtrædelser af tre bestemmelser i taxalovgivningen, men at retssagen – der står til at begynde i foråret 2021 – indtil videre har taget form via festivalens egen samarbejdsvillighed.

“Tinderbox har selv lagt det hele frem og udleveret deres oversigt over antallet af ture og de forskellige chauffører. De er lige så interesserede i at få slået fast, hvad der gælder for sådan en musikfestival, og har været en god samarbejdspartner indtil videre,” har Kirsten Flummer tidligere fortalt Fyens Stiftstidende.

“Voldsomt principiel og interessant sag”

Den fortstående retssag kan risikere at koste Tinderbox mindst 35.000 kroner, og selvom den næppe tømmer lommerne på det bagvedliggende festivalfirma Down the Drain Group, der også står bag Northside, er sagen ifølge tidligere Geelmuyden Kiese-direktør Ronnie Hansen “en voldsomt principiel og interessant sag for de danske festivaler – og formentligt de fleste øvrige, større events.”

“Det kan dels betyde et farvel til brugen af frivillige på en række opgaver, dels kan det give andre fagforeninger blod på tanden og dermed lyst til at føre de mange sager i skuffen omkring brugen af frivillige i mad- og ølboderne, til vagtvirksomhed, rengøring mv,” skriver han i en statusopdatering på Facebook.

Også Rosa-stifter og Spot-direktør Gunnar Madsen har givet sit besyv med og kalder sagen sigende for en “kæmpe gråzone” i eventbranchen omkring frivilligt arbejde.

“Traditionelt var frivilligt arbejde ofte en indsats for noget, man gerne ville bakke op om med sin indsats – og det er også stadig kernen i meget frivilligt arbejde indenfor musik, idræt og sociale events. Men i stigende grad suppleres dette spor af et andet, hvor folk er frivillige, alene fordi de ‘får noget for det’. Denne udvikling synes jeg rammer mange problemstillinger, som vi er nødt til at have et moderne syn på,” skriver Gunnar Madsen.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk