TOP

Tidligere strid mellem forlag og Ereolen forstummet: Forlænger aftale med et år

Som bruger af Ereolen vil man fortsat kunne låne e-bøger og digitale bøger af store forlag som Gyldendal og People’s Press i 2020.

Det er tilfældet efter, at Ereolen og en række danske forlag er blevet enige om at fortsætte samarbejdet næste år, skriver Mediawatch

Det drejer sig om de fire store forlag Gyldendal, People’s Press, Politikens Forlag og Modtryk. Det har dog ikke altid været et gnidningsfrit samarbejde.

Forlagene mente, at platformen med de gratis udlån kannibaliserede på forlagenes egen digitale forretning. 

Alle fire har dog genoptaget samarbejdet med platformen – med People’s Press som de sidste til at hoppe med på vognen i begyndelsen af 2019. 

Aftalerne strak sig over et år ad gangen, hvilket betød, at en ny aftale skulle forhandles på på plads. Mikkel Christoffersen, der er chefkonsulent i Københavns Kommune med ansvar for Ereolens samarbejder, bekræfter til Mediawatch, at et nyt samarbejde nu er indgået. 

Inden for de sidste par år har vi oplevet en stor stigning i antallet af udlån på digitale lydbøger. Blandt andet forklarede Mikkel Christoffersen til Kulturmonitor tidligere på året, at deres tilbud ved navn ‘Ereolen Go!’ oplevede en fordobling af antallet udlån på bare en måned. Det er netop den eksplosive stigning på gratis indhold, som har gjort eksempelvis Gyldendal påpasselige og dermed kun sendt deres digitale lydbøger ind i begrænset omfang til Ereolen. Samtidig er digitale lydbøger dyrere at producere, hvorfor forlaget frygtede at tabe penge på samarbejdet. Men til Mediawatch forklarer Mikkel Christofferen, at det ikke viste sig at være tilfældet.

“Men vi har i løbet af 2019 set, at der ikke har været det tab i salgskanalerne, som forlagene frygtede, mens de har været på Ereolen. Så det har ikke i år været et issue under forhandlingerne,” fortæller Mikkel Christoffersen.

De fleste aftaler mellem forlagene og Ereolen lyder på et år. Chefkonsulenten i Københavns Kommune siger, at det ikke handler om, at de ikke vil give dem længere kontrakter. Men det er typisk det, som forlagene foretækker, da det giver en hvis form for tryghed, hvis nu markedet skulle ændre sig. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk