TOP

Tidligere rektor: Vi skal lukke Forfatterskolen

Da Forfatterskolen den 16. januar i år udsendte en pressemeddelelse om resultatet af den såkaldte whisteblowerundersøgelse, som skolens bestyrelse satte gang i efteråret 2018, kom det frem, at undersøgelsen havde resulteret i 43 indberetninger om 11 personer. En af de 11 er skolens tidligere rektor Niels Frank.

Niels Frank mener nu, at Forfatterskolen skal lukkes, da den har haft sin tid. Det skriver han i Weekendavisen.

“I 1987, da Poul Borum oprettede Forfatterskolen, gav det god mening at skabe et nyt litterært fællesskab. I dag tjener skolen kun til splittelse,” skriver Niels Frank.

Udmeldingen kommer, efter at Niels Frank som anklaget i sagen har haft muligheden for at kigge nærmere på undersøgelsen og dens resultat. Et resultat, han nu stiller sig kritisk over for – ikke mindst fordi der, ifølge advokatfirmaet Sirius, som står bag whistleblowerundersøgelsens affødte rapport, slet ikke er tale om en egentlig “undersøgelse”.

“Der var ikke tale om aktindsigt, understregede hun (advokaten, red.), for Sirius havde ikke lavet en advokatundersøgelse med fokus på specifikke sager og med opfølgende interviews, ransagning af computere og mulige indberetninger til politiet om kriminelle forhold,” skriver Niels Frank.

Det undrede den tidligere rektor, fordi Forfatterskolens bestyrelse netop har omtalt advokatfirmaets resultater som en “undersøgelse”. Men ifølge Niels Frank havde de blot haft til opgave “at gennemgå et skriftligt materiale og anbefale bestyrelsen nogle fremtidige tiltag,” og at det aldrig havde været hensigten, at whisteblowerundersøgelsen skulle føre til politianmeldelser.

Samtidig skriver Niels Frank, at advokaten fra Sirius oplyste ham, at alle indberetningerne i whisteblowerundersøgelsen handlede om enkelthændelser, som indberetteren blot havde observeret.

“Observeret? Det ord fik mig til at spørge, hvor mange af indberetningerne der handlede om hændelser, indberetteren selv var involveret i, og hvor mange der handlede om hændelser, han eller hun havde hørt om. Var der lavet en opgørelse over førstehånds- og andenhåndsindberetninger? Det var der ikke, kunne Backhausen (advokaten, red.) fortælle,” skriver Niels Frank.

Kritisabel håndtering
Niels Frank ville også gerne vide, hvor mange personer, der gemmer sig bag de i alt 43 indberetninger.

“Teoretisk kunne én person stå bag alle indberetningerne. I så fald var resultatet måske knap så ‘bestyrtende’,” skriver Niels Frank.

Heller ikke det kunne den tidligere rektor få svar på. Men advokaten kunne dog oplyse ham, at der var kommet tre indberetninger om hans person. To om “dårlig tone” og en om “seksuel tilnærmelse”, som forfatter og tidligere elev på Forfatterskolen, Peter Højrup, er afsender af. Beskyldninger, som Niels Frank har afvist.

Derfor besluttede Niels Frank sig for læse rapporten igennem, hvilket, ifølge Niels Frank, efterlader et indtryk af en rapport, der blot indeholdt “nogle udokumenterede historier, ofte på vegne af andre personer, om muligvis kritisable forhold på skolen”. Historierne har da heller ikke ført til sanktioner.

“Ingen bliver straffet for anklagerne (..) men ingen bliver jo for syv søren heller renset for dem. Ikke mindst på grund af en forfjamsket bestyrelse er alle, der har undervist på Forfatterskolen, nu under anklage – også os, der kun har fået tre skaldede klager efter 15 års undervisning. Og skolen selv fremstår som syndens hule, hvor alt i årtier har sejlet rundt,” skriver Niels Frank.

Niels Frank mener, at Forfatterskolens håndtering af sagen er kritisabel, fordi den bygger på udokumenterede påstande med efterfølgende manglende opfølgning. Men samtidig tegner det også et billede af en skole, der mister sit eksistensgrundlag, mener han.

“I gamle dage var man nærmest ugleset, hvis man havde gået på skolen. I dag er der så stor status i det, at alle maser sig frem for at få en Forfatterskolemedalje på brystet. I gamle dage fandtes der en fortrolighed på skolen, hvor vi alle fik lov at dumme os lige så meget, som det var kunstnerisk nødvendigt, uden at offentligheden lyttede med. I dag grines vi alle ud af den samme offentlighed, eller vi sidder på dens skafot.”

Derfor er tiden kommet til, at Forfatterskolen lukkes.

“Derfor synes jeg, at vi skal lukke Forfatterskolen og sige til hinanden, at den skole har haft sin tid, og nu er det på tide at komme videre,” skriver han.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.