TOP

Tiden som egnsteater er slut for Thy Teater – alligevel er redningen inden for rækkevidde

Det udskældte Thy Teater kan fortsætte – men ikke som egnsteater.

Sådan lød den noget overraskende udmelding, som formanden for Thisted Kommunes erhvervs-, arbejdsmarkeds- og kulturudvalg, Niels Jørgen Pedersen, tirsdag aften præsenterede kommunalbestyrelsen for. 

Her var der ellers planlagt en afstemning om teatrets videre liv på baggrund af udvalgsformandens nylige anbefaling om at lukke Thy Teater i sin eksisterende form. Men ifølge Nordjyske, som var til stede ved kommunalbestyrelsesmødet, anmodede Niels Jørgen Pedersen ved mødets start om, at det punkt blev taget af dagsordenen.

“Vi har ikke en plan for, hvad der nu skal ske. Og det er baggrunden for at tage den (afstemningen om teatrets fremtid, red.) tilbage. Vi skal finde nogle nye rammer at operere i, hvis vi ikke har en egnsteateraftale,” siger Niels Jørgen Pedersen til Nordjyske.

Hvis Thy Teater skal fortsætter uden sin egnsteatertitel, skal Thisted Kommune fortsat bruge cirka 2,1 millioner kroner årligt på at drive teatret. Til gengæld vil tilførslen af de 1,1 millioner kroner, som staten hidtil har bidraget med i kraft af egnsteateraftalen, ophøre.

Værdifulde gæstespil

Thy Teater har hængt i en tynd tråd, siden Statens Kunstfond gentagne gange har påpeget egnsteatres mangelfulde forfatning.

Loven om egnsteatre lægger vægt på, at teatrene skal producere et vist antal forestillinger, og netop egenproduktionerne har været en hjørnesten i Statens Kunstfonds vedholdende kritik, der blandt andet har klandret produktionernes lave kunstneriske niveau.

Til gengæld har Thy Teater været flittig til at vise gæstespil, og det er primært dem, som nu har fået Niels Jørgen Pedersen til at revurdere teatrets fremtid. 

“Det er gode oplevelser for folk. Men det, vi har diskuteret er, om vi skal forny en egnsteateraftale. Bruger vi for meget krudt på at producere teater, frem for at vise teater?” udtaler han til Nordjyske. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk