TOP

Thomas Helmig, Gilli, Benal og en række andre kunstnere i opråb til EU-politikere

Stem ja til den europæiske ophavsretsreform. Det er det enkle budskab i en kampagne, som en række danske kunstnere som Thomas Helmig, Kira Skov, Gilli, Peter Sommer, Hanne Boel, Benal, Simon Kvamm, Kasper Eistrup og Medina bakker op om.

“Vi har brug for en lov, der gør det klart, at dem, der tjener penge på brug af andres kreative indhold må tage ansvar og betale,” lyder det blandt andet i en video på de sociale medier. Videoen er adresseret til de danske EU-parlamentarikere.

Ophavsretsreformen skal til afstemning i Europa-Parlamentet i morgen. En vedtagelse vil blandt andet betyde, at sociale medier som Facebook og Youtube og andre digitale platforme fremover skal sikre, at ophavsretten ikke bliver brudt, når brugerne f.eks. deler musiknumre og videoer digitalt. Ophavsretsdirektivet vil også give rettighedshavere en bedre forhandlingsposition i forhold til store tech-selskaber som Google og Youtube. Eksempelvis er sidstnævnte i dag ikke forpligtet til at indgå licensaftaler som f.eks. Spotify, fordi videoerne på Youtube bliver uploadet af brugerne og ikke af platformen.

Organisationer som Koda, Danske Forlag, Dansk Forfatterforening, Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund bakker op om ophavsretsreformen, men andre aktører er kritiske. Det gælder blandt andet kampagnen #SaveYourInternet og dansk Wikipedia, som i sidste uge lukkede sin platform ned i 24 timer i protest mod ophavsretsdirektivet.

“Direktivet vil pålægge byrdefulde licenseringsregler for hjemmesider, der indsamler og organiserer nyheder (artikel 11) og tvinge platforme til proaktivt at skanne uploads til deres hjemmesider for automatisk at blokere indhold, der muligvis er underlagt ophavsret (artikel 13),” skriver Wikipedia og argumenterer for, at ophavsretsreformen vil svække internettet og Wikipedia og potentielt kan påvirke ytringsfriheden.

Wikipedias tiltag har fået flere organisationer for kunstnere på banen. Blandt andet Koda, som på sin hjemmeside skriver:

”Det er et kæmpe demokratisk problem, at verdens førende onlineencyklopædi, der ellers burde have til formål at bidrage med objektiv viden og fakta, spreder misinformationer om ophavsretsreformen. De undlader fuldstændig at fortælle, at Wikipedia ligesom langt de fleste tjenester på nettet er eksplicit undtaget i direktivteksten, og at en af de platforme, som direktivet rent faktisk adresserer, nemlig Google, er en af Wikipedias økonomiske og teknologiske bidragsydere. Dernæst er der absolut intet nævnt om filtre i teksten. Tværtimod står der, at platformene ikke må gøre brug af generel overvågning. Med andre ord bruger de deres ellers ”objektive” platform til helt ukritisk at bringe techgiganternes agenda på banen. Giganter som netop gennem lang tid har spredt misinformationer om reformen, fordi de er bekymret for en lovgivning, der langt om længe vil sætte en stopper for deres free-ride på kreativt indhold.”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.