TOP

Tal R raser, fordi kunstnere vil lave urskiver af hans maleri: “Respektløst projekt”

En kontroversiel sag udspiller sig i øjeblikket i kunst- og iværksætterverdenen. For må man egentlig købe et maleri og derefter maltraktere det og bruge det til et helt andet formål?

I hvert fald er det, hvad de to kunstnere, Dann Thorleifsson og Arne Leivsgard, der står bag firmaet Letho, vil gøre med et Tal R-maleri. 

De vil lave urskiver, hvor kunder selv får lov til at bestemme, hvad der skal være baggrund på deres kommende ure ud fra maleriet. Derudover kan man købe sig retten til at vælge først på en auktion. 

Det forklarede de i Kulturen på P1 onsdag eftermiddag. 

“Vi har købt et fantastisk kunstværk af Tal R. Vi er ikke enige i, at vi destruerer det. Vi tager det fra hinanden og man kan ane Tal R’s kunstværk og penselsstrøg,” forklarer de i Kulturen på P1.

Politiken har ligeledes bragt en artikel om historien. Her uddyber de to kunstnere projektet med, at det er mere kunst end ure.

“Kunst behøver ikke være maleri på kanvas. Det handler også om at rykke grænser og prøve nye ting af. Vi synes, vi bidrager til Tal R’s værk og gør det til noget andet. Det er jo lavet mange gange før. Asger Jorn købte andres kunstværker og malede dem over, og de hænger på Silkeborg Kunstmuseum,” siger Dann Thorleifsson.

Tal R: Respektløst projekt

Tal R synes dog ikke lige så godt om projektet. Til Politiken forklarer kunstneren i en mail, at han ser det som nogen, der forsøger at tjene penge og få opmærksomhed ved at lave et produkt ud af hans kunst.

“Jeg synes, det er et respektløst projekt, og det ærgrer mig, hvis jeg og måske også andre kunstnere skal bruge tid og ressourcer på at kæmpe imod det, for vi vil hellere bruge vores tid på at lave vores kunst,” skriver han endvidere. 

Jørgen Permin, der er kunstnerens advokat, forklarer i en skriftlig besvarelse til Kulturen på P1, at det er en rimelig simpel sag. 

“Et urfirma har købt et af mine malerier, som de siger, de vil skære i små stykker og bruge som urskiver i ure, de vil sælge. Det er jeg rigtig ked af og ærgerlig over, så derfor har jeg bedt min advokat om at varetage sagen for mig,” siger Tal R i en udtalelse bragt af advokaten. 

Sag for retten

Det drejer sig om Tal R’s kunstværk ‘Paris Chic’ fra 2017, der var en del af udstillingen ‘Sexshops’, som de to kunstnere købte af hans gallerist i London for 600.000 kroner. 

De to kunstnere skal i byretten onsdag klokken 17, hvor der muligvis nedlægges fogedforbud, forklarer de. Det betyder, at de ikke må begynde at sælge urene til potentielle købere, før der er en afklaring på sagen. Rettens afgørelse kendes endnu ikke.

Til Kulturen på P1 forklarer Johan Løje, der er advokat med speciale i ophavsret, at Det kan være en krænkelse af respektretten, og hvis de vil sælge videre, bliver det ligeledes en krænkelse af spredningsretten. 

“Men hvis de saver det op i meget små stykker, så man ikke kan genkende det oprindelige værk, så kan det ikke afvises, at det kan være en ny løsning. Men for mig at se, er det ikke nogen tvivl om, at det er en krænkelse,” siger Johan Løje og forklarer, at hvis de bliver dømt i sagen, kan det betyde en økonomisk kompensation. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk