TOP

Stress, chikane og autoritære tendenser: Kunstakademiets professorer erklærer udpræget mistillid til rektor

En række professorer på Det Kongelige Danske Kunstakademi har rettet henvendelse til Kulturministeriet og erklæret mistillid til rektor Kirsten Langkilde. Det skriver Weekendavisen

Mistillidserklæringen er underskrevet af alle kunstakademiets professorer på nær to helt nyansatte og gør opmærksom på et stressende, chikanerende, uklart og autoritært lederskab, der har ført til “tiltagende usunde og uproduktive arbejdsforhold.”

“Mere end noget andet er vi bekymrede over stress forårsaget af lederskabet og den chikane, som mange af os har været igennem,” lyder det i en orientering, som de mistillidserklærende professorer, Henriette Heise, Ferdinand Ahm Krag, Simon Dybbroe Møller og Carla Zaccagnini, har sendt ud til Kunstakademiets lærere, og som Weekendavisen har fået indsigt i.

Medieringsmøder og handlingsplan sat i gang

Også Kunstkritikk.dk har skrevet om sagen og gengivet dele af professorernes orienteringen til lærerne. Her understreger professorerne, at de hverken ser “bevægelsen i samtidskunsten eller de studerendes behov afspejlet i Kirsten Langkildes uklare strategi for akademiet.” 

Ifølge Kunstkritikk.dk er det på baggrund af et indledende møde i Kulturministeriet blevet besluttet, at mistilliden i første omgang skal forsøges udbedret gennem en række medieringsmøder mellem rektor og professorerne samt udarbejdelsen af en handlingsplan, der skal genoprette tilliden til Kirsten Langkilde.

Rektoren, der har siddet på posten i 18 måneder, har besvaret kritikken i et svar til Weekendavisen.

“I forhold til de nævnte professorers henvendelse til KUM (Kulturministeriet, red.) ønsker jeg et godt, konstruktivt og brugbart afsæt for de meget vigtige samtaler om samtidskunsten, dens udvikling og dens mangefacetterede funktioner, som vi selvfølgelig fremadrettet vil have på Kunstakademiet,” siger rektoren.

Uro tidligere på året

Det er ikke første gang i år, at uroen på Kunstakademiet viser sig.  

I september fik en suspenderet professor lov at vende tilbage til sit job med en pædagogisk faglig coach ved sin side, og det trods en bekymrende række af kritikpunkter fra skolens elever. 

Mens Kunstakademiet i forbindelse med lærerens tilbagevenden indskærpede, at alkohol i arbejdstiden og seksuelle forhold mellem undervisere og studerende ikke er tilladt, blev Kirsten Langkildes håndtering af sagen kriseret af en række anonyme studerende. 

“Det føles, som om sagen ikke er afsluttet, men fejet ind under gulvtæppet. Rygterne går stadig, og ingen kan rigtig svare på, hvorfor professoren var væk, eller hvorfor han er tilbage,” lød det fra en af disse. 

Rettelse: I en tidligere version af artiklen blev professorernes orientering til Kunstakademiets lærere fejlagtigt fremlagt som selve mistillidserklæringens indhold.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk