TOP

Stort og dyrt litterært projekt står til at lukke: “Fuldstændig meningsløst”

10 års forskning i N.F.S. Grundtvigs samlede forfatterskab kan potentielt være spildt arbejde. Grundtvig Centeret, som blev etableret i 2009 og har kostet omkring 100 millioner kroner indtil videre, står til at lukke, da det ikke er at finde nogen steder på det nuværende finanslovsudspil. Førhen er Grundtvig Centeret blevet inddraget i regeringens forskningsreserve på to milliarder kroner. 

Kristeligt Dagblad skriver, at i finanslovsforslaget under punktet ‘Tilskud til Grundtvig Centeret’ står der nu, at det ikke længere budgetteres på kontoen. Professor Johnny Kondrup, der forsker i litteraturhistorie og videnskabelig udgivelse af klassiske tekster ved Københavns Universitet, kalder det til dagbladet fuldstændig meningsløst, hvis Grundtvig Centeret må lukke og Grundtvigs værker sættes i bero. 

“Man kan ikke stille noget op med en halv udgave af Grundtvigs trykte forfatterskab. Den er næsten lige så god som ingen udgave, for man har jo ønsket at kortlægge, hvad manden rent faktisk havde ment og skrevet i sit liv. Man kan ikke lade halvdelen af forfatterskabet være udgivet og lade resten henligge i mørke,” siger han.

Grundtvig Centeret er ikke forskning

Formålet med at samle Grundtvigs værker er at give forfatteren den anerkendelse, som flere mener, han fortjener. Med ‘Grundtvigs Værker’ vurderes det, at han vil ryge op i samme kategori som Kierkegaard og H.C. Andersen. Derfor etablererede man i 2009 Grundtvig Centeret ved Aarhus Universitet, som siden da har forsket i forfatterens værker. 

Ifølge den tidligere forsvarsminister fra Venstre Carl Holst, der nu sidder i Grundtvig Centerets bestyrelse, har uddannelses- og forskningsminister Anne Halsboe-Jørgensen (S) under forhandlingerne argumenteret for, at det, der foregår på Grundtvig Centeret, ikke er forskning.
Hvis Grundtvig Centeret mister sin støtte på baggrund af dette argument, er det en forbløffende mangel på indsigt, mener Johnny Kondrup til Kristeligt Dagblad.

“Hvis forskningsministeren ikke mener, at tekstkritiske udgaver har videnskabelig status, så er det lodret forkert. Tekstkritiske udgaver er ikke bare grundlaget for al seriøs humanistisk videnskab. Det er i sig selv humanistisk videnskab og har været det siden antikken og herhjemme siden bogtrykkerkunstens opfindelse,” siger han og argumenterer for, at det er første gang, at Grundtvigs forfatterskab får en dækkende, grundvidenskabelig behandling, som vil være med til at slå hans navn fast herhjemme og i udlandet. 

Anne Halsboe-Jørgensen forklarer til Kristeligt Dagblad, at hun ikke vil kommentere sagen så længe, den ikke er afsluttet.

Til Kulturmonitor oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet, at der kan gå op til tre uger, før forhandlingerne forventes afsluttet. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk