TOP

Stort kunstværk savner hjem – den rette aftager får det foræret sammen med stor pose penge

I Kolding leder de lige nu med lys og lygte efter den rette person til at overtage en stor lysskulptur af kunstneren William Soya, der hidtil har været ophængt på byens gamle bibliotek i Jernbanegade.

Når den rette person er fundet, vil vedkommende modtage kunstværket kvit og frit. Og for at det ikke skal være løgn, vil vedkommende også modtage 300.000 kroner i samme omgang. Det skriver JydskeVestkysten.

Og det er ikke engang for godt til at være sandt. Man skal bare være indstillet på selv at stå for restaurering, transport og ophængning af værket. Derudover skal man have plads – masser af plads. For lysskulpturen, der er skabt til at hænge i loftet, fylder en del.

Årsagen til at Kolding Kommune, der ejer kunstværket, tilbyder en pengesum sammen med kunstværket, er, at det efter tidligere forsøg ikke er lykkedes dem at komme af med værket. Det skyldes, at de interesserede sidste ende har takket nej på grund af udgifterne og besværet forbundet med overdragelsen.

Bevaringsværdigt

De 300.000 kroner kommer fra Statens Kunstfond, fordi fonden ønsker at sikre værkets overlevelse. Det er nogenlunde den sum penge, det vil koste af restaurere værket, så det igen kan fremstå, sådan som William Soya skabte det tilbage i 1975.

“Soyas værk er lavet helt specifikt til det gamle bibliotek i Kolding, og det kræver meget af det rum, det skal være i. Derfor er det forståeligt, at det er svært at finde en ny placering. Det er Kunstfondens vurdering, at der er tale om et bevaringsværdigt værk. Derfor vil vi i Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst drøfte, om vi kan hjælpe med at finde en fremtidig placering  – gerne i samarbejde med kommunen og kunstnerens arvinger,” sagde Søren Taaning, der er formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg, til B.T. sidste år, da værket første gang blev forsøgt afsat.

William Soya døde i 1994 efter i mange år at have beskæftiget sig med billedkunst – særligt med fokus på lyd- og lysskulpturer.

Ønsker man som institution eller virksomhed at overtage værket, så kan man frem til den 3. marts 2020 ansøge om det. Herefter vil et bedømmelsesudvalg træffe beslutning om den endelige modtager.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.