TOP

Store fonde lancerer international kunstinstitution i København

Bikubenfonden og Novo Nordisk Fonden lancerer Art Hub Copenhagen – en international institution, der skal støtte kunsten med atelierer, videreuddannelse og samarbejder med forskere og virksomheder. Det skriver Politiken.

Art Hub Copenhagen skal være et sted, hvor kunstnere kan arbejde og udvikle deres karriere som del af et internationalt kunstmiljø.

Den nye kunstinstitution skal i første omgang bo i det tidligere Innovationshuset i Kødbyen, men skal senere have en permanent adresse et sted, som er stort nok til at rumme atelierer og produktionsfaciliteter, internationale kunstnere og samarbejder mellem erhvervsliv, forskere og kunstnere.

“Vores undersøgelser pegede på, at der var brug for et fysisk sted i København, hvor man kan producere kunst og styrke den del, der handler om kompetencer og videndeling. Alt sammentænkt ind en international kunstscene,” siger Bikubenfondens chef for kunstområdet, Mette Marcus, til Politiken.

Bikubenfonden støtter indtil videre projektet med 26 millioner kroner, mens Novo Nordisk Fonden bidrager med to millioner kroner. Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg bakker op om projektet ved at stille lokalerne i Kødbyen til rådighed uden at opkræve husleje.

Tine Fischer, stifteren af filmfestivalen Copenhagen Dox, er formand for den nye kulturinstitutions bestyrelse.

”I en verden med markante sociale, samfundsmæssige og politiske forandringer, er der brug for tanker, idéer og forslag til løsninger, der kommer andre steder fra end de etablerede, ofte økonomisk tænkende institutioner. Art Hub Copenhagen er sat i verden for at facilitere og fremme dette nye perspektiv. Kunstnerens perspektiv. Den nye kunstinstitution bliver et dynamisk hus for kunstnerisk produktion, udvikling og forskning, der stimulerer og udfordrer det professionelle kunstneriske miljø og samtidig har fokus på kunstneres engagerede dialog med omverdenen. Vi er utrolig glade for, at Københavns Kultur- og Fritidsforvaltning har været fremsynede og ser dette som en gave for byen,” udtaler Tine Fischer i en pressemeddelelse.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) glæder sig efter initiativet:

”Vi har en lang kunstnerisk tradition i København, men kunsten er presset af idéen om, at alt skal give et økonomisk afkast. Det kan kunst ikke nødvendigvis. Derfor skal vi gøde jorden for, at den kan vokse og blomstre. Det gør vi blandt andet ved at lade Art Hub Copenhagen rykke ind i Kødbyen.”

Stillingen som direktør vil ifølge Politiken blive slået op i denne uge.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.