TOP

Statens Kunstfonds kritik var øredøvende – nu står udskældt egnsteater til at lukke

Thy Teater står til at lukke inden årets udgang. 

Det udskældte egnsteater blev i oktober klandret for et lavt kunstneriske niveau og en manglende forståelse for kerneopgaven af Statens Kunstfond, og nu mangler Thy Teater opbakning fra Thisted Kommunes erhvervs-, arbejdsmarkeds- og kulturudvalg, der ifølge Nordjyske fraråder kommunen at forny egnsteateraftalen med teatret.

“Det ser ikke for godt ud med to på hinanden følgende evalueringer. Samtidig synes vi, at der måske skal ske noget nyt på teatersiden i Thisted Kommune,” siger udvalgsformand Niels Jørgen Pedersen (V) til Nordjyske. 

Tvivl om evalueringsmetode

Allerede i oktober, hvor Statens Kunstfonds evaluering påpegede adskillige problemer på egnsteatret, blev der rejst spørgsmålstegn ved Thy Teaters fremtid.

Dengang var teatrets bestyrelsesformand, Torben Juul-Olsen, uenig i, at Thy Teater ikke levede op til, hvad der forventes af et egnsteater. I samme ombæring betvivlede han Slots- og Kulturstyrelsens evalueringsmetode. 

“Jeg synes, at vi har gjort det, vi skulle. Det kunne være rart, hvis det var de samme evaluatorer, der besøgte teatrene, sådan vurderingen ikke svingede, som vinden blæser,” sagde Torben Juul-Olsen til Kulturmonitor.

Kritikken af teatret resulterede senere i udarbejdelse af otte tiltag, der skulle redde Thy Teater, blandt andet via højere billetpriser, strukturelle omlægninger og mere kompetente bestyrelsesmedlemmer

Fortsat samme udbud af teater

Nu tyder alt på, at egnsteatret må dreje nøglen om.

Skulle det ske, vil det dog ikke være ensbetydende med, at der kommer færre teaterforestillinger i Thisted Kommune. Det understreger Niels Jørgen Pedersen, der samtidig fremhæver vigtighed af at købe små forestillinger hjem og fortsat få teater ud på både skoler og daginstitutioner. 

“Hvis der kommer nogen og siger: Vi kan gøre det på den og den måde, så ser vi selvfølgelig på det. Men det vigtige er, at alle i udvalget er enige om, at vi fortsat vil have det udbud af teater, som vi har i dag,” siger udvalgsformanden.  

Siden 2014, hvor Thy Teater flyttede til Thisted midtby, har 60.000 gæster besøgt egnsteatret. Netop antallet af gæster var blandt de positive bemærkninger i evalueringen fra Statens Kunstfond, som vurderede, at teatret har godt fat i lokalmiljøet. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk