TOP

Spørgsmål om musicals truer forhandlinger om ny aftale for Det Kongelige Teater

Mens regeringen sammen med SF og Enhedslisten gerne vil give Det Kongelige Teater frihed til at spille flere musicals end hidtil, mener Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative, at det vil være ødelæggende for de private teatre, der har haft succes med netop musicals. De tre partier er af samme årsag klar til forlade forhandlingerne om en ny fireårig aftale for Det Kongelige Teater. Det skriver Politiken. 

Venstres kulturordfører Kim Valentin forklarer til Kulturmonitor, hvad der i partiets øjne er på spil. 

“En nationalscene med en halv milliard i ryggen skal ikke ud og konkurrere med de private teatre. Det Kongelige Teater er rigtig gode til det, de gør. Og det her skal ikke lyde, som om jeg peger fingre af dem, men lige præcis musicals er et marked, som de bør overlade til de private teatre,” siger Kim Valentin og uddyber: 

“Vi tror ikke, at der bare er en uendelig mængde af billetter, der kan sælges til musicals. Vi tror derimod, at der er et mætningspunkt for de her ting. Teaterbranchens private musicalaktører ligger jo ned i forvejen. Det her kan meget vel tænkes at blive det sidste søm i ligkisten for flere af dem.” 

S: Det Kongelige Teater skal nå bredere ud

Det Kongelige Teater må i dag gerne sætte musicals op, hvis der for eksempel er tale om udvikling af genren, nyskrevne musicals eller “en meget markant kunstnerisk nytænkning”. Men regeringspartiet samt SF og Enhedslisten ønsker altså at lempe disse krav. 

“Det er helt afgørende for os, at Det Kongelige Teater i endnu højere grad får mulighed for at lave musicals, fordi det er en måde at tiltrække nye målgrupper på, nå bredere ud og have en større relevans og appel til flere danskere,” siger Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, til Politiken.  

Hos Det Ny Teater har teaterdirektør Niels-Bo Valbro tidligere luftet sin bekymring for, at færre restriktioner til Det Kongelige Teater kan betyde døden for de kommercielle teatre.

“Skal Det Kongelige Teater til at spille kommercielt teater med en halv milliard kroner i offentlig støtte i ryggen, vil det være helt unfair konkurrence og føre til, at Det Kongelige Teater kannibaliserer på musicalteatrene,” udtalte han i oktober til Politiken.

Redaktør og journalist på Kulturmonitor.