TOP

“Som by tillader vi os at have et ønske om, at flere skal en tur på museum”

Kommentar: Synet af meterhøje marmorskulpturer, der tårner sig op og mytologiske figurer, hvis detaljegrad har en næsten fængslende effekt på dets publikum. Det er blot noget af det, øjet fanger, når man besøger det historiske Thorvaldsens Museum, som vi er så heldige at have i Københavns Kommune.

Men hvorfor er det nu lige, det stolte museum hører under kommunen? Jo, fordi Bertel Thorvaldsen før sin død skænkede museet til netop københavnerne. Som en gave til folket. Kunsten kan nemlig berige os, mente han. Det mener jeg – sammen med mange andre – også den dag i dag.

Også derfor har vi i Kultur- og Fritidsudvalget på Københavns Rådhus netop besluttet, at vi vil invitere endnu flere københavnere indenfor i museets fine og faktisk ret magiske verden.

Helt konkret har vi afsat 350.000 kroner til initiativer, der skal få flere børn, unge og ikke-museumsvante københavnere til at svinge forbi den smukke, okkergule bygning på Slotsholmen, som Thorvaldsens Museum udgør. Det er er meningsfuldt, fordi museet kan noget, få steder kan.

Flere skal opleve museets magi

Men ikke alene Thorvaldsens Museum skal komme flere københavnere til gode. I København arbejder Golden Days med et såkaldt kulturkort: Et kulturårskort til mere end 50 museer i og omkring hovedstaden. Det bakker vi i Kultur- og Fritidsudvalget økonomisk op om. Prisen på kortet skal variere, for kulturen skal ikke kun være forbeholdt de mennesker, der i forvejen har reolen fuld af klassiske litterære værker og kalenderen med udflugter til Louisiana.

Museet skal gerne være et alternativ til café- og søndagsudflugten, ligesom det meget gerne må være et mødested i hverdagen, der giver rum til kreativitet og stoflighed. Et åndeligt rum for københavnerne.

Behov for refleksion og at komme ned i gear

Derfor vil vi gerne invitere endnu flere københavnere, og gerne oftere, ind i det magiske rum, museet udgør.

Museet er nemlig et rum, der ligger op til refleksion. Der er – ofte også bogstaveligt – højt til loftet. Og så er der en stilhed så larmende, at man konfronteres med sig selv og sine tanker på en måde, byens larm sjældent tillader.

Som by tillader vi os at have et ønske om, at flere skal en tur på museum. For vi tror på, at det skaber værdi i menneskers liv, når vi oplever andet og mere end det, der slet og ret er pligt. Eller rutine. Eller begge dele.

Vi har alle sammen brug for at komme ned i gear. Og mere end nogensinde har vi brug for de rum, der aktiverer følelser, refleksion og eftertænksomhed.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk. 

Kultur- og fritidsborgmester (Å) i Københavns Kommune.