TOP

Sofie Gråbøl svarer på kritik af ny rolle: “Jeg kan godt blive lidt stødt over, at man udelukkende ser Maria som en tyk kvinde”

Minoriteternes repræsentation blandt skuespillere har været et af flere heftigt omdiskuterede emner i 2019 – med den fuldt funktionsdygtige Sarah Juel Werners rolle som motorisk handicappet i DR 3-serien ‘Doggystyle’ som et af flere eksempler. 

Allerede inden premieren mødte den danske film ‘Harpiks’ – der er baseret på Ane Riels roman – en lignende kritik for at benytte normalvægtige Sofie Gråbøl i rollen som en 200 kilo tung karakter.

Under overskriften “Det er hverken sjovt eller harmløst, når Sofie Gråbøl klæder sig ud som tyk’ formulerede den selverklærede tykaktivist Dina Amlund for to uger siden sin kritik i Politiken, hvor hun blandt andet sagde, at “fatsuits bliver en form for komprimeret tykfobi, som jo er en undertrykkende struktur ligesom racisme.” 

Den kritik besvarer skuespilleren Sofie Gråbøl nu i et interview med Femina, hvor hun beskriver rollen som den voldsomt overvægtige Maria samt de reaktioner, filmen og rollen på forhånd har affødt.

“Jeg forstår og anerkender alle argumenter. Og jeg synes, at det er totalt påkrævet, berettiget, tiltrængt, at dørene bliver åbnet på alle måder i vores opfattelse af køn, seksualitet, hudfarve, alder, kropsideal – alle de identitetspolitiske dagsordner,” siger Sofie Gråbøl, inden hun mere konkret forholder sig til kritikken.

“De testede flere amatører, for der findes ikke skuespillere på den størrelse i Danmark, men de kunne ikke finde nogen, som de synes, kunne dække den. For det er jo en rolle. Og jeg kan godt blive lidt stødt over, at man udelukkende ser Maria som en tyk kvinde. Hendes vægt er bare et vilkår. Og hvis man insisterer på, at hun skal spilles af en tyk kvinde, som alene er kvalificeret, fordi hun ser ud på en bestemt måde, så reducerer man netop rollen til en stereotyp. En kropsvægt.”

“Jeg ved, at vi prøvede”

En lignende forklaring fik Soundvenue, da de spurgte filmens instruktør, Daniel Borgman, ind til valget om at caste Sofie Gråbøl i rollen. 

“Vi tænkte meget over det. Vi prøvede at streetcaste en tyk person til at spille den karakter, men ingen var store nok, og vi fik kun en håndfuld tilbagemeldinger. De var ikke skuespilmæssigt klar til rollen. Karakteren viser ikke psykologien bag at være tyk i den moderne verden, eller afhængighed af mad, så jeg følte, det var okay at caste en ikke-tyk person i rollen. Vi ville have skullet sætte proteser på alle. Hun er nærmest surrealistisk stor for en dansk person, så hun bliver mere symbol på et menneske, der er ude af stand til at handle både fysisk og mentalt,” siger Daniel Borgman til Soundvenue og tilføjer:

“For mig er det svært at tage konflikten til mig, når jeg ved, at vi prøvede og ikke fik nok svar. En del af inklusion er jo også at være villig til at være en del af repræsentationen.”

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk