TOP

Sofie Beier bliver den første videnskabelige designprofessor på KADK

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) har udnævnt sin første videnskabelige designprofessor. Det bliver Sofie Beier, som underviser i typografi, forsker i skrifttypers læsbarhed og er leder af Centre for Visibility Design på KADK. 

”Udnævnelsen gør mig virkelig stolt. Det giver enormt meget energi at vide, at min forskning er et vigtigt bidrag til et hjørne af designfaget,” udtaler Sofie Beier i en pressemeddelelse og uddyber:

”Kombinationen af forskning og designuddannelse hjælper mig til at forstå, hvordan teori og videnskab kan flytte det kreative arbejde og hvilken forskel det gør, hvis man bruger empiri som en del af designprocessen.” 

Meget kreativitet i teori 

Sofie Beier er uddannet i grafisk design på KADK og har en ph.d. fra Department of Communication, Art & Design, Royal College of Art i London. 

Hun vil som en del af professorgerningen fortsætte opbygningen af Centre for Visibility Design, hvor et tværfagligt team med designere og specialiserede psykologer skaber viden til gavn for kommunikationsdesignere. 

Centret har et særligt fokus på skrifttyper designet til svagtseende, men Sofie Beier ser også, at de forskningsmetoder, man benytter i centeret, kan anvendes inden for spildesign og på andre områder inden for grafisk design.  

”I min egen studietid havde vi ikke denne slags viden. Men viden er en vigtig forudsætning for designeren. I stedet for at gå ud til en kunde og sige: ‘Jeg kan mærke, at lilla er rigtigt for dig’, så skal vi udvikle redskaber, der underbygger vores vurdering. Det er en misforståelse at tro, at man kun kan være kreativ i et værksted. Der er enormt meget kreativitet i teori, og hvis man formår at bruge den i sit designarbejde, kan man komme steder hen, hvor man ellers aldrig ville komme,” siger Sofie Beier.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.