TOP

Socialdemokraternes kulturordfører: ”Kulturpolitik er den omvendte Robin Hood. Man tager fra de fattige og giver til de rige”

Den socialdemokratiske kulturordfører, Jan Johansen, har ikke fyldt meget i debatten om kulturlivet under coronakrisen. Mens hans partifælle, kulturminister Joy Mogensen (S), har stået for skud og er blevet kritiseret i bramfri vendinger, har Jan Johansen ikke haft travlt med at give sit besyv med – Kulturmonitor har eksempelvis forsøgt at komme i kontakt med ham flere gange, men har ikke haft held til at komme i dialog med den socialdemokratiske kulturordfører. 

Nu tager Jan Johansen imidlertid bladet fra munden i et interview i Kristeligt Dagblad, som for mestendelens vedkommende er lavet før coronakrisens udbrud i Danmark.

Her fortæller Jan Johansen blandt andet, at det var en overraskelse for ham, da partitoppen i sommer bad ham om at bestride posten som Socialdemokratiets kulturordfører.

”Ledelsen sagde, at de gerne ville have en kulturordfører, som kommer fra et helt andet lag end finkulturen, og som ikke kender til teaterverdenen og balletten. At flere med en egentlig arbejderbaggrund skal være med til at sætte dagsordenen for kulturen i Danmark. Det giver jo rigtig god mening i et repræsentativt demokrati,” siger Jan Johansen til Kristeligt Dagblad. 

Støtter tidligere S-udmeldinger

For et års tid siden var Henrik Sass Larsen, som på daværende tidspunkt var gruppeformand for Socialdemokratiet, med til at sætte gang i en debat om partiets kulturpolitik, da han i P1-radioprogrammet ‘Slotsholmen’ sagde følgende:

“Hvis du kigger på, hvad man bruger de kulturelle kroner til, så er det Det Kongelige Teater, det er symfoniorkestre rundt omkring, det er biblioteker, hvor der snart ikke kommer nogen mere, det er ballet, det er klassisk musik og alt muligt andet. Desto færre og desto snævre det er, desto flere penge bruger man på det, lader det til.  Det er jo ikke fordi, at man i storstilet grad støtter kulturen sådan mere bredt folkeligt. Det får folk, synes jeg, selv lov til at betale for”, siger Henrik Sass Larsen i radioprogrammet, hvor han også giver udtryk for, at folket i dag betaler for elitens kulturforbrug.”

Andre socialdemokrater luftede lignede synspunkter, heriblandt formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (SDU), Frederik Vad Nielsen, som til Altinget blandt andet gav udtryk for, at kulturpolitikken er en “de facto-omfordeling fra almindelige til rige mennesker, så den kreative klasse og de kulturradikale kan hygge sig i nogle statsbetalte museer og institutioner. Det er en skævhed, som er meget problematisk.” 

Jan Johansen er på de overordnede linjer enig. 

”Kulturpolitik er den omvendte Robin Hood. Man tager fra de fattige og giver til de rige. Det koster en helvedes masse penge, hver gang der er en, der går i Det Kongelige Teater. Det skal bredes mere ud, og det kræver især, at finkulturen rykker sig. Alle skal have lov til at komme i Det Kongelige Teater og Operaen, men sådan ligger det jo slet ikke i dag,” siger den socialdemokratiske kulturordfører i interviewet i dagens udgave af Kristeligt Dagblad, hvor han blandt andet også forklarer, at han har været i dialog med teaterchef Kasper Holten fra Det Kongelige Teater om problematikken, at kulturpolitik er “sindssygt vigtigt”, og at coronakrisen ikke har ændret på hans syn på kulturpolitikken.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.