TOP

Snart kan patienter på Regionshospital Nordjylland se live-teaterforestillinger direkte på stuerne

Vendsyssel Teater vil gerne have, at kulturelle oplevelser er tilgængelige for alle mennesker. Men for nogle er det sværere at komme til kulturen, end det er for andre. I de tilfælde kunne kulturen, hvor det er muligt, i stedet komme til dem.

Det synes at være rationalet bag teatrets nye tiltag ‘Sygt Sundt Teater’. Her vil man sende teaterforestillingerne fra scenen direkte til stuerne hos de patienter, der er indlagt på Regionshospital Nordjylland. Det fremgår af en pressemeddelelse.

På den måde kan patienterne få alle de kulturelle oplevelser, de ellers ville være afskåret fra. Det får man det bedre af, mener Lars Sennels, der er teaterdirektør for Vendsyssel Teater.

“Folk får det bedre af at få en kulturel oplevelse. Vi vil gerne nå ud til et publikum, som ellers ikke har mulighed for at komme i teatret. Samtidig kan vi nå nogle nye målgrupper og vise dem vores kunst,” udtaler han i pressemeddelelsen.

En ekstraordinær oplevelse

Udover at kunne se forestillingerne på deres egne skærme, så vil patienterne også kunne opleve det i en fællesstue, hvor patienter og pårørende kan få en fælles oplevelse i kulturens navn.

Ifølge Henrik Larsen, der er hospitalsdirektør hos Regionshospital Nordjylland, er tilbuddet fra Vendsyssel Teater kærkomment. Det handler om mere end en god oplevelse, påpeger han i pressemeddelelsen.

“Vi vil gerne være med til at give patienterne en oplevelse, der løfter deres hverdag. På hospitalet har vi ekspertise til at hjælpe med det fysiske, men et sundt menneske er jo mere end det. Vi håber, at vi kan skabe en ekstraordinær oplevelse, som giver patienter, pårørende og personale noget særligt at tale om i en svær situation, hvor omdrejningspunktet ellers er sygdom,” udtaler han.

Helbredende

Om kunst og kultur også har en gavnlig effekt på helbredet, er en tilbagevendende diskussion. Sidste år konkluderede en ny rapport fra WHO, at kunst rent faktisk har en god effekt på psykisk såvel som fysisk sundhed, når det kommer til forebyggelse og helbredelse. Nyere forskning peger da også i samme retning.

Bag projektet står, udover teatret og regionshospitalet, også TV2 Nord, der rent praktisk sørger for at bringe teatret ud til sygesengene. Men også Spar Nord Fonden støtter projektet med knap en halv million kroner, mens Region Nordjylland kaster 100.000 kroner efter projektet, der i første omgang er et pilotprojekt.

“Det er et spændende projekt, hvor tre betydende, men meget forskellige institutioner går sammen om at skabe nye kulturelle oplevelser på tværs af traditionelle skel. Det vil vi gerne bakke op om, for det repræsenterer en nytænkning og en stærk nordjysk samarbejdsånd, når kulturliv, mediehus og hospital på den måde går sammen om at bringe kulturelle oplevelser ud til nye målgrupper,” udtaler Ole Stavad, der er formand for Udvalg for Regional Udvikling i Region Nordjylland i pressemeddelelsen.

Første forestilling, der vises under ‘Sygt Sundt Teater’, er forestillingen ‘Stormene’, som kan ses onsdag den 18. marts – på scenen og på stuerne.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.