TOP

Smukfest i opråb til Joy Mogensen og politikerne

“Kære politikere, vi har brug for at forstå, hvad der ligger bag jeres tidlige beslutning. Det er 21 måneder siden, vi afviklede festival, og vi skal nu vente yderligere 15 måneder. Det er vi pisse kede af.”

Det er starten på et brev, som Smukfest tirsdag aften har offentliggjort på sin hjemmeside.

Opråbet kommer, efter Smukfest for en uge siden måtte meddele, at festivalen, som vi kender den, i år er aflyst. Det skete på baggrund af den nye politiske genåbningaftale, som blev præsenteret natten til den 4. maj. Den lagde nemlig op til, at man efter den 1. august højst må være 5.000 deltagere til festivaler.

Smukfest har offentliggjort en liste over de ting, som de ”pusler” med for at lykkes med en festival. Et svar til kulturminister Joy Mogensen, der i sidste uge skrev på sin Facebook-side, at hun var nysgerrig på, hvad de store festivaler “puslede” med af ideer.

Det har fået Skanderborg-festivalen til at nedskrive en lang række af udfordringer, der lige nu gør livet mere end normalt svært for arrangørerne. Det rundes af med:

“Til sidst pusler vi med at forstå, hvorfor ingen med politisk kasket vil stille sig op, se os i øjnene og forklare, hvordan det giver mening at lukke os ned frem for at lade troen og håbet komme både sensommeren, vaccinerne, Coronapasset og udviklingen til gode, så vi kunne planlægge sikkert videre i henhold til situationens udvikling.

Mangler stadig kompensation

Festivalens talsmand Søren Eskildsen bekræfter over for TV2 Østjylland, at opråbet er en respons på Joy Mogensens udmelding.

“Det er klart, at vores minister er opsat på, at der udkommer noget i markedet. Men vi føler, det er vigtigt at gøre opmærksom på de udfordringer, vi står i lige nu,” siger han til TV2 Østjylland.

I brevet skriver festivalen, at den stadig mangler kompensation fra den aflyste festival i 2020, og at det bekymrer dem, hvordan det kan gå ud over de mange personer og foreninger, der har nydt godt af de mange gæster i Skanderborgs skove.

Alligevel er Søren Eskildsen ikke bekymret for festivalens kår i de kommende år og slår kort fast:

“Vi er ikke bekymret for fremtiden, vi stabler en fantastisk festival på benene næste år, det er jeg sikker på.”

 

Det digitale nyhedsmedie Kulturmonitor sætter hver dag spot på dagsordenen i kulturbranchen og leverer nyheder, debatindlæg og analyser om områderne film, scene, kunst, musik, litteratur og kulturpolitik.