TOP

Skuespillerformand med opsang til politikerne: Vil I redde kulturen? Så husk dem der leverer indholdet!

Debatindlæg: Danmark genåbner, og publikum myldrer igen ind i teatrene. Det er en fest – og vi er alle med. Næsten da. For selv om de mange hjælpepakker har sikret især institutioner og arrangører, og tak for det, står de allermest løst tilknyttede af vores medlemmer – freelancerne – på den forkerte side af det røde bånd og ser ind på genåbningsfesten.

De er røget gennem hjælpepakkernes paragraffer og kan stadig mærke coronakonkursens kolde ånde i nakken. Derfor er der nu brug for løsninger, som er målrettet kunstnerne – og vi har nogle konkrete forslag!

Det hele summer af sommer og genåbning. Teatrene spiller igen, barerne skænker champagne. Og politikerne taler om, at Danmarks er det land i Skandinavien, der har bidraget mest til at redde kulturen fra coronavirus.

Udover at de liiige glemmer, at ingen af de andre lande har haft kulturlivet lukket så hårdt ned, som vi har, så glemmer de også, at de fleste støttekroner er gået til institutionerne og arrangørerne. Hvilket giver virkelig  god mening og var med vores velsignelse, for uden scener er der intet kulturliv, og der skulle jo stadig være arbejdspladser på den anden side af pandemien. 

Men en scene er intet uden mennesker på.

Og de allermest løst tilknyttede kunstnere faldt – og falder stadig – igennem det sikkerhedsnet, der skulle gribe dem. De står nu uden for døren og kan ikke være med i genåbningsfesten.

Hjælpepakkerne har helt sikkert hjulpet en del af kunstnerne – de med fast eller regelmæssig indtægt og de med mentalt overskud til at sætte sig ind i paragrafferne eller økonomisk overskud til at få revisorhjælp til det. 

Udsigt til et tomt år

Men i vores – og i mange andre kreative – fag er der en stor gruppe af meget løst tilknyttede, freelancere, som tjener penge på en helt anden og meget uregelmæssig facon, end de fleste danskere kender til. En facon, der ikke rimer på excelark og referenceperioder og dagpenge. De kunstnere har måtte hæve private opsparinger og leve på den sagnomspundne sten.

Den første nedlukning kostede mange aflysninger og flytninger af arrangementer, og for de fleste kunstnere betød det tab af det meste af 2020-indtjeningen.

Den anden nedlukning slog derfor ekstra hårdt, da vi simpelthen ikke blev hyret til jule- og forårsarrangementer – og samtidig ikke kunne dokumentere et tab og på den måde få del i hjælpepakkerne. 

Nu er der så gang i tingene igen. Problemet er bare, at de forestillinger der kører nu, mange af dem er dem der blev udskudt. Og sådan vil det fortsætte et godt stykke tid efter genåbningen. Det betyder, at de, der har holdt kalenderen ledig og ventet på bookinger, nu ser ud over et gabende tomt år.

Ingen vaccine mod økonomisk sammenbrud

Så selv om festen kører i højeste gear, har disse kunstnere stadig brug for hjælp. For dem er corona meget virkelig – også selv om de bliver vaccineret. For økonomisk sammenbrud kan vi endnu ikke vaccinere imod.

Jeg ved, at mange udøvende kunstnere overvejer at skifte fag. For der er ikke mere tilbage. Og os, der havde en opsparing, har den ikke længere. Derfor er der brug for en række løsninger, der støtter de udøvende kunstnere.

Kære politikere – her er vores løsninger

En måde at hjælpe os på – vel at mærke uden at skulle finde flere penge på budgetterne – er enten at indføre et kulturklippekort til de unge eller at lave et kunstnerfradrag. Og inden I, kære regering, nu kommer med automatreaktionen om, at det vil være ‘elitært’, så vil jeg bare minde om, at det er håndværkerfradraget også. Hvis jeg skal have skiftet vinduer, har jeg ikke råd til en håndværker – hvis jeg overhovedet kan finde en, der har tid. Jeg er nødt til at gøre det selv. 

En anden måde vil være at frede os i en dagpengeperiode. For som jeg har beskrevet, så kommer vi ikke i job i samme takt som genåbningen – og den medfølgende udfasning af hjælpepakker. 

Men den allerstørste hjælpe vil være at lade kunstnerne selv søge i aktivitetspuljen. På den måde går hjælpen til kunstnerne selv – i stedet for til en festarrangør, der kører busser med amatørorkestre rundt i landet for et tocifret millionbeløb.

Hvis I virkelig skal redde kulturen, må I også huske dem, der leverer indholdet!

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Benjamin Boe Rasmussen er formand for Dansk Skuespillerforbund.