TOP

Skal et moderne bymuseum have egen café? Ny café på Brandts i Odense møder kritik

De fleste større museer i Danmark har sideløbende med deres udstillingsvirksomhed en café tilknyttet museet, hvor gæsterne kan få en kop kaffe eller noget at spise. 

Men ikke alle synes at det nødvendigvis er nogen god idé. 

Rådmand i Odense Søren Windell (K), der samtidig har et sæde i bestyrelsen for museet Brandts, er i hvert fald ikke vild med at museet nu vil drive egen café, skriver fyens.dk.

“Jeg synes, at museumsledelsen undervurderer det arbejde, der ligger i at drive en café. I stedet for at bruge kræfter på at sørge for, at bemandingen er i orden, burde man arbejde på det, man er sat i verden for, nemlig at formidle kunst og bevare kunstsamlinger,” siger Søren Windell, der har siddet i bestyrelsen i godt otte måneder til fyens.dk

“Hvis der endelig skulle etableres café inde på museet, kunne man i det mindste have forpagtet det ud, så andre havde stået for den daglige drift. Så slap man for at tage stilling til, om man skal bruge ressourcer på at sælge billetter til museet eller på at lave kaffe,” lyder det fra rådmanden.

En café har længe stået højt på ønskesedlen hos museets direktør, Mads Damsbo. En café, der skulle ligge i stueetagen, tæt på indgangen, så museet får besøg af folk, som ellers ikke plejer at se på kunst men gerne drikker kaffe.

“Det mest underlige ved caféen er, at den ikke er kommet før nu, siger direktøren til avisen og bakkes op af museets kommercielle chef, Ulrik Jungersen. 

“Vores gæster spørger os ikke, om vi har en café, men hvor vores café ligger. Det er simpelthen noget, vi er nødt til at have, hvis vi vil blive i kunstmuseernes superliga. Vi regner med, at den i løbet af de næste to-tre år løfter besøgstallet fra 95.000-115.000,” siger Ulrik Jungersen.

Men ifølge rådmand, Søren Windell, ligger en del af problemet i, at en museumscafé på Brandts, der ligger placeret midt i Odense by, er konkurrenceforvridende. Han anerkender, at de fleste moderne museer, som Brandts gerne vil sammenligne sig med, alle har en café. Sagen er bare, at de ofte ligger langt fra andre muligheder for kaffe og mad og ikke midt i en by som Odense. 

“Det er ikke museers metier at drive hverken café eller butik. Heller ikke for at løfte besøgstallet. På museet er det kunsten, der er kerneopgaven, og den synes jeg, man skal koncentrere sig om. Hvis man bruger sine offentlige støttekroner til alt muligt andet og ikke til den kunst, man får dem til, risikerer man at miste dem. Man skal sandelig sørge for at passe på det, man har,” siger han til fyens.dk.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test