TOP

Sidste år blev kunstværk til 4,5 millioner kroner flyttet – nu er det fundet henkastet på en nedlagt vej

Efter 17 år på Store Torv i Aarhus blev det omdiskuterede værk ‘Torvenes Brøndsløjfe’, der også er kendt under navnet ‘Vanddragen’, for et lille års tid skilt og flyttet med henblik på opbevaring, indtil en ny placering kom på plads. 

Det viser sig nu, at kunstværket, som har kostet 4,5 millioner kroner at realisere, bliver opbevaret usamlet under åben himmel på en nedlagt vej. Det skriver TV 2 Østjylland. 

Den noget nonchalante behandling af værket kommer bag på flere lokalpolitikere, der lover bod og bedring. 

“Det skal stilles i et beskyttet depot, hvor der bliver passet på det, indtil det skal stilles op igen,” siger medlem af Aarhus Byråd Lone Hindø (S) til TV2 Østjylland, hvor hun også beskriver den såkaldte opbevaring som “respektløs over for kunstneren”. 

Rådmanden for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), beskriver i Jyllands-Posten, at det var en overraskelse, da han søndag blev gjort bekendt med værkets skæbne. 

“Jeg troede egentlig, den var kørt på depot, men den er blevet placeret der med henblik på at blive kørt på depot senere. Det, har jeg sagt, skal være nu,” siger han til Jyllands-Posten, hvor han fortæller, at værket “snarligt og hurtigst muligt”  vil blive placeret i et aflåst depot, og at det ikke var en politisk beslutning at opbevare ‘Vanddragen’ på den blinde vej, men at beslutningen er truffet et sted i hans forvaltning.

Det er langt fra første gang, at kunst i det offentlige rum tiltrækker sig knap så positiv opmærksomhed.

I 2017 blev Ingvar Cronhammars skulptur ‘Camp Fire’ fjernet – og destrueret – fra Syddansk Erhvervsskole, da en medarbejder fejlagtigt bestilte en nedrivning af skulpturen, hvilket blandt andet Berlingske har beskrevet. Værket er efterfølgende blevet reetableret og har fået en ny placering. 

Et andet eksempel er Per Kirkebys ‘Muren’ i Aars, der tiltrak sig noget utilsigtet opmærksomhed, da den lokale borgerforening borede hul i kunstværket for at dekorere det med guirlander og julepynt.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.