TOP

Se listen: Statens Kunstfond udvælger 20 talenter – vil understøtte deres nationale og internationale gennembrud

20 kunstnere og grupper er blevet udvalgt til at være en del af Statens Kunstfonds karriereprogram ‘Den unge kunstneriske elite’, som skal understøtte kunstneriske talenters gennembrud i Danmark og udlandet. 

De udvalgte kunstnere og kunstnergrupper opererer inden for områderne  musik, scenekunst, billedkunst, litteratur, film, arkitektur samt kunsthåndværk og design.  

Det er tredje gang, at fonden udvælger deltagere til programmet, hvor de udvalgte kunstnere sammen med en erfaren konsulent efter eget valg planlægger et toårigt karriereforløb – eksempelvis inklusiv mentorforløb, arbejdsophold og samarbejder med internationale kunstnere.

De 20 udvalgte – og Statens Kunstfonds beskrivelser af dem: 

 • Astrid Sonne er komponist og bratschist. Hun kombinerer det elektroniske og eksperimenterende med klassiske traditioner og lader synthesizere, korharmonier og strygere bevæge sig side om side.
 • Carl Emil Jacobsen befinder sig i grænselandet mellem design og kunst. Han arbejder nonfigurativt med skulpturen og møder herigennem det, der definerer os som mennesker.
 • Convoi Exceptionnel er Jon R. Skulbergs visionære produktionsplatform. Hvad end han arbejder med operaforestillinger, udstillinger eller danseforestillinger, skaber Jon sansende rum i konstant langsom forandring.
 • Gründl Haahr Arkitekter er en konkurrencevindende tegnestue, som laver kontekstuel arkitektur, der skabes i samspillet mellem by-, landskabs-, og bygningsarkitekturen. Udgangspunktet for deres virke er en særlig opmærksomhed på stedets væsen.
 • Gunilla Lind Danseteater skaber visionære visuelle scenekunstværker, der undersøger emner som selviscenesættelse, kønsroller og krops- og skønhedsidealer gennem et nyskabende miks af moderne dans, fysisk teater, eksperimenterende kostumer og farverig scenografi.
 • How to Kill a Dog er en kunstnerduo, der med lynets hast har opnået kultstatus. Med formater der blander performance, historiefortælling og koncert, undersøger de bl.a. kvindens rolle i samfundet i en konstant forhandling af seksualitet, krop og køn.
 • Ida Sønder Thorhauge er billedkunstner. Hun er optaget af kvindefigurens kunsthistoriske og mytologiske rolle og skaber figurative og ekspressive malerier, som ofte indeholder referencer til ikoniske kunstværker, okkulte traditioner samt pop- og teenkultur.
 • Jonas Hellesøe er organist og vil med et dugfriskt take på sit traditionsrige instrument nå en bred skare af mennesker. Hans koncerter kombinerer store klassiske værker med improvisationer over temaer og melodier, som publikum ønsker.
 • Katrine Øgaard Jensen er en prisvindende litterær oversætter med hovedfokus på Ursula Andkjær Olsens poesi. Gennem en eksperimenterende tilgang til oversættelsen er den kunstneriske vision at skabe nye poetiske muligheder i oversættelsen fra dansk til amerikansk engelsk.
 • Liss fik i 2014 et stort internationalt gennembrud med deres skæve og charmerende popmusik. Med udfordrende elementer og overraskelser skubber de til grænserne for den lyd, som kendetegner pop og soul.
 • Lærke Marie Valum er beklædningsdesigner og arbejder interdisciplinært med unikabeklædning, kostumer og designobjekter, hvor form og kropslighed er omdrejningspunktet. Visionen er at løsrive sig fra modens systemer og vaner og at skubbe til forholdet mellem mode og krop.
 • Magnus Larsson er operadirigent og har allerede markeret sig stærkt på den danske operascene med et omfattende repertoire. Efter sin debut på Det Kgl. Teater i starten af 2021 er han klar til at slå igennem internationalt.
 • Mathias Mentze har en vision om at kaste nyt lys på interiørets betydning for arkitekturen. Hans tilgang er tværfaglig og trækker på disciplinerne arkitektur, kunst og design.
 • Nicolai Elsberg er et lysende bashåb med en vision om at nå den internationale opera-topklasse.
 • Nour Fog er billedkunstner og arbejder skulpturelt, lydligt og performativt med keramik. Gennem de skulpturelle værker undersøger Nour rum mellem krop, køn og seksualitet med en abstrakt og ikkebinær tilgang.
 • Pernille Pontoppidan Pedersen er keramiker. Med sin eksperimentelle og uforudsigelige tilgang skubber hun til grænserne i et opgør med fasttømrede idéer om keramik. Det resulterer i værker som føles velkendte og uforklarlige på samme tid.
 • Signe Lykke er en komponist, der undersøger og udfordrer konceptet tid i sine poetiske kompositioner. Hun finder stor inspiration i tværkunstneriske projekter og har blandt andet skrevet musik til opera, film, modeshows og danseforestillinger.
 • School of X er producer, komponist og multiinstrumentalist med fokus på innovativ popmusik. Han formidler følelser, stemninger og historier gennem musikken og skaber store liveoplevelser for publikum.
 • Sophia Ioannou Gjerding laver animationsfilm, hvor hun inddrager populærkultur, kritisk teori og kunsthistoriske og historiske referencer. Hendes praksis er baseret på tværfaglige samarbejder, og hun arbejder ofte sammen med bl.a. musikere fra den danske undergrundsscene.
 • Zakiya Ajmi skriver nysgerrige bøger til børn og unge, der behandler temaer som identitet, vold og svigt med både humor og melankoli. Desuden arbejder hun med dramatik og krimi.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.