TOP

Sara Omar vinder hæderspris for sin kamp for kvinder og børns rettigheder: “Det betyder, at min kamp ikke har været forgæves”

Rådet for Menneskerettigheder har tildelt forfatteren Sara Omar Menneskerettighedsprisen 2019 for hendes kamp for kvinders og børns rettigheder.

Prisen er en særlig hæderspris og gives til en person, gruppe eller organisation, der har gjort en særlig indsats for menneskerettighederne i Danmark. Prisen blev uddelt første gang i 2014. Bag den står Rådet for Menneskerettigheder, der er nedsat af bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder og er sammensat af civilsamfundsorganisationer og offentlige myndigheder, der arbejder inden for menneskerettighedsområdet.

“Sara Omar har med stort personligt mod været med til at sætte fokus på nogle af vores mest udsatte medborgere – nemlig kvinder og børn, der udsættes for eller har været udsat for psykisk og fysisk vold. Sara Omars kamp for ligestilling er vigtig, fordi den handler om at understrege, at ingen skal leve med social kontrol, og at det virker at bryde tabuet,” siger Trine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty International Danmark og formand for Rådet for Menneskerettigheder i en pressemeddelelse.

”Selvom Sara Omars kamp kun lige er begyndt, har hendes arbejde allerede haft stor indvirkning ikke kun på den offentlige debat, men også hos blandt andre speciallæger og gynækologer, der arbejder med ofrene i sundhedsvæsnet til hverdag,” fortsætter Trine Christensen.

Lever under politibeskyttelse

Den kurdisk-fødte Sara Omar flygtede fra krigen i Irak i slutningen af 1990’erne og ankom som 15-årig til Danmark. Under sine studier i statskundskab debuterede hun med romanen ‘Dødevaskeren’, der er inspireret af hendes eget liv præget af vold og kønsspecifikke overgreb. Hun er netop udkommet med sin anden bog ‘Skyggedanseren’. Hun lever i dag under politibeskyttelse.

”Jeg er rørt, stolt og af hele mit hjerte taknemmelig over at modtage den store anerkendelse fra så bredt et spektrum af respektable og beundringsværdige medlemmer af Rådet for Menneskerettigheder. Det betyder, at min kamp for et værdigt liv for mig selv og de tavse, undertrykte stemmer ikke har været forgæves. Den er ikke forgæves,” siger Sara Omar.

Prisen overrækkes mandag 10. december hos Institut for Menneskerettigheder.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk