TOP

Sangere fra DR Pigekoret forbeholdne over for advokatundersøgelse – frygter at miste kontrollen over deres egen historie

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for DR’s beslutning om at iværksætte en ekstern advokatundersøgelse af mulig grænseoverskridende adfærd i DR Pigekoret. Flere tidligere sangere udtrykker frygt for at miste kontrollen over deres egen historie og sætter desuden spørgsmålstegn ved, om advokaterne har de rette kompetencer til at undersøge kulturen i koret. Det skriver Politiken. 

Advokatundersøgelsen udspringer af to henvendelser om sexchikane, der ligger flere år tilbage og skal ledes af den eksterne advokat Jørn Vinding fra advokatfirmaet Norrbom. Undersøgelsen er uvildig og er ifølge DR’s kulturredaktør Henrik Bo Nielsen “det stærkeste middel, vi har til at kortlægge fakta og substansen i sagen.”

På trods af det udtrykker flere sangere bekymring over undersøgelsen til Politiken, for selvom undersøgelsen er uvildig, mener de ikke, at kommunikationen af den er det.

“Det er en undersøgelse, som DR betaler for, og som DR har retten til at formidle konklusionen af og vinkle til deres forsvar. Så vi bliver gjort fuldstændig magtesløse,” udtaler tidligere sanger i DR Pigekoret Cecilie Riis Gadegaard til Politiken.

Hvorfor er juraen ikke et “sekundært perspektiv”?

Som resultat af Politikens afsløringer har Michael Bojesen trukket sig fra sin post som leder af Statens Kunstfonds bestyrelse, men indtil nu afventer Henrik Bo Nielsen og kulturminister Joy Mogensen (S) advokatundersøgelsens konklusion, inden de vil tage stilling til, hvad konsekvenserne af de konkrete sager skal være. Over for Politiken gør flere sangere det dog klart, at de ikke mener, at advokaterne er de rette til at foretage undersøgelsen. 

“Jeg forstår ikke, at det er advokater, der er det primære valg til at foretage disse undersøgelser. Det er i virksomhedernes interesse, ikke ofrenes. Hvorfor er det ikke psykologer eller sociologer, man får mulighed for at tale med, og som kan udarbejde en analyse af adfærden og reaktionerne? Og så kunne juraen være et sekundært perspektiv?” spørger Cecilie Riis Gadegaard. 

Advokatundersøgelsen har til opgave at afdække de konkrete sager om sexchikane, hvilket efterlader det eventuelle kulturproblem i koret.

Flere af de tidligere korsangere har ikke haft lyst til at deltage i advokatundersøgelsen på baggrund af ovenstående kritik, men har alligevel følt sig nødsaget til det, nu da afgørelsen hviler på undersøgelsens konklusion.

Jørn Vinding vil selv række ud til tidligere medlemmer af DR Pigekoret, ligesom der er oprettet en særlig mail, hvor man kan komme i kontakt med advokaten. Fristen for at deltage i undersøgelsen er forlænget til 1. juli. 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på caroline@kulturmonitor.dk