TOP

S-profiler skyder på kulturpolitikken: En de facto-omfordeling fra almindelige til rige mennesker

Den socialdemokratiske kulturpolitik er en”de facto-omfordeling fra almindelige til rige mennesker, så den kreative klasse og de kulturradikale kan hygge sig i nogle statsbetalte museer og institutioner. Det er en skævhed, som er meget problematisk.” Det mener formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (SDU), Frederik Vad Nielsen, som lufter sit synspunkt hos Altinget.

Og den socialdemokratiske ungdomsformand er ikke alene om at have rettet det kritiske blik mod partiets kulturpolitik.

Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen har – som Magisterbladet skriver – i radioprogrammet ‘Slotsholmen’ på P1 givet udtryk for et lignende synspunkt:

“Hvis du kigger på, hvad man bruger de kulturelle kroner til, så er det Det Kongelige Teater, det er symfoniorkestre rundt omkring, det er biblioteker, hvor der snart ikke kommer nogen mere, det er ballet, det er klassisk musik og alt muligt andet. Desto færre og desto snævre det er, desto flere penge bruger man på det, lader det til.  Det er jo ikke fordi, at man i storstilet grad støtter kulturen sådan mere bredt folkeligt. Det får folk, synes jeg, selv lov til at betale for”, siger Henrik Sass Larsen i radioprogrammet, hvor han også giver udtryk for, at folket i dag betaler for elitens kulturforbrug.”

Også socialdemokraternes boligordfører Kaare Dybvad er utilfreds med den eksisterende kulturpolitik og annoncerer et opgør, hvis S vinder det kommende valg.  

“Vi vil gerne inddrage kunstnere og kulturradikale, hvis de formår at sætte sig ind i den ramme, der for langt de fleste danskere kaldes hverdag”, siger Kaare Dybvad til Altinget og uddyber:

“Olof Palme gav i 1960 de svenske kunstnere en mulighed for at bygge et nyt samfund op. Men, sagde Palme, det kræver, at I tager ud til forstæderne og ser det nye liv, der bliver levet i Sverige. På samme måde har de danske kunster i dag en mulighed for at blive en del af det socialdemokratiske projekt. Tag ud til de forstæder, der skyder op i hele Østjylland, hvor alle bor i parcelhus og har en trampolin i baghaven. Eller tag til Kalundborg, hvor 5.000 mennesker arbejder med at producere insulin på en fabrik. Problemet er, at mange ikke kan forestille sig, at der sker interessante ting andre steder end på Vesterbro”.

Socialdemokraternes kulturpolitik bliver i skrivende stund beskrevet på følgende måde på partiets website:

“Kultur er en kilde til fornyelse og inspiration, men det er også det kit, der binder os sammen som nation, og det er ofte igennem kulturelle oplevelser, kunst, idræt og i foreningslivet, vi som danskere finder fællesskab.

Socialdemokratiet støtter stærke public service-medier. I en tid hvor vi oversvømmes af internationalt, kommercielt medieindhold, er det en styrke, at der kan produceres reklamefrit dansk kvalitetsindhold uafhængigt af politiske, økonomiske og erhvervsmæssige interesser. Det skal vi værne om. Public service-medier sikrer, at danskerne får tilbudt danskproduceret kvalitetsindhold på alle platforme. Og giver os noget at være fælles om – på tværs af uddannelse, holdninger og postnummer.

Idræts- og foreningslivet er en central del af det danske demokrati, og derfor ønsker Socialdemokratiet at styrke det. Alle – uanset alder eller økonomisk formåen – skal kunne engagere sig i idræts- og foreningslivet. Det frivillige foreningsarbejde er med til at styrke den sociale sammenhængskraft, og vi skal være stolte af, at så mange i vores samfund vil gøre en forskel for andre ved at være aktive i en forening eller frivillige.”

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.