TOP

S og SF åben for dialog om rabatter til internationale filmproduktioner

De to kulturordførere, Mogens Jensen (S) og Jacob Mark (SF), er åbne for at indgå en dialog omkring produktionsrabatter til internationale filmproduktioner. Det siger de til Mediawatch, efter det i går kom frem, at Sverige muligvis fra 2020 vil indføre produktionsrabatter for at matche det internationale marked og tiltrække udenlandske produktioner til landet.

“Vi står i Danmark med den udfordring, at man i mange andre lande har indført den type af incitamentsordninger, og det er selvfølgelig noget, vi må tage i betragtning, når vi skal ind i de mere konkrete overvejelser om det,” siger Mogens Jensen til Mediawatch, men understreger samtidig, at han ikke vil love noget:

“Vi har også noteret os, at der er kommet en række anbefalinger bl.a. fra filmproducenterne i forhold til, hvordan der kan skabes incitamenter til at lægge filmproduktioner i Danmark, og det vil vi selvfølgelig indgå i positiv dialog om. Men vi kan ikke lægge os konkret fast på, hvilken præcis vej vi skal gå i forhold til at styrke de incitamenter før efter folketingsvalget,” siger han.

Jacob Mark fra SF mener, at hvis rabatordningen skal blive en realitet, skal den tænkes sammen med streamingtjenester som Netflix.

“Det ville også være vigtigt for mig, hvis man skulle finde penge til det her, at det så var nogle af dem, der i forvejen har taget penge ud af det danske marked som streamingtjenesterne, der bidrog til det,” siger Jacob Mark og understreger, at det vigtigste er, at rabatterne også kommer de danske producenter til gavn.

På nuværende tidspunkt er Danmark sammen med Sverige og Bulgarien de eneste lande, der ikke tilbyder produktionsrabatter til internationale filmproduktioner. Noget, som blandt andre direktør for Copenhagen Film Fond, Thomas Gammeltoft, tidligere har rettet skarp kritik imod:

“Copenhagen Film Fund har indtil nu været Danmarks alternativ til produktionsrabatter og en afgørende faktor i forhold til at fastholde og tiltrække internationale produktioner. Uden en holdbar plan fra politisk hold, der inkluderer en produktionsrabatter til filmbranchen, bliver det endnu sværere at udvikle dansk talent og skabe vækst i samme grad, som vi har set det med denne produktion,” sagde han i februar i forbindelse med Lone Scherfigs danskproducerede film, “Kindness of Strangers”, skulle åbne Berlin Film Festival.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen.