TOP

S melder ud om kulturfradrag: “Det bliver en skjult skattelettelse til dem, der har mest”

“Lav nu det kulturfradrag!”  Sådan lød det for nylig i et debatindlæg fra Lars Werge på Kulturmonitor. 

Og direktøren for Danske Biografer er ikke alene om at ønske sig en kulturel pendant til den såkaldte boligjobordning, der også er kendt som håndværkerfradraget, så det fremover bliver muligt at trække udgifter til kulturoplevelser fra i skat. Det samme gælder blandt andet erhvervsorganisationen og arbejdsgiverforeningen Danske Erhverv, der allerede i april luftede en lignende idé i forbindelse med den forestående genåbning, og i Berlingske gentager Dansk Erhvervs chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Lars Ramme Nielsen, nu budskabet.

“Vores analyser viser, at den største effekt for samfundet af et fradrag er inden for kultur og oplevelser, fordi øget forbrug vil skabe flere arbejdspladser i den sektor, der er mest presset af corona. Derfor mener vi, at vi skal have udvidet boligjobordningen med fradrag på kultur og oplevelser, hvad enten det er en billet til Lalandia eller Det Kongelige Teater,” siger han til avisen. 

Men idéen vækker ikke umiddelbart genklang hos regeringspartiet, hvor man antager, at en sådan ordning ville blive brugt af kulturelle storforbrugere, og at disse tilhører den gruppe af danskere, “der har mest”.

“Vi er helt enige i intentionen om, at vi skal have flere til at opleve kultur og kunst, men vi tror ikke, at det vil have den effekt med at tiltrække nye målgrupper, men bare blive billigere for dem, der i forvejen er storforbrugere af vores kulturliv. Det bliver en skjult skattelettelse til dem, der har mest. Når vi kigger på undersøgelser af ikkebrugere inden for kultur, så er det ikke prisen, der afholder dem, men at de ikke mener oplevelsen er relevant for dem,” siger Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, til Berlingske. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.