TOP

Rystet fotoskole-bagland: Bestyrelsesmedlem stopper mens en anden mener, at Morten Bo bør træde tilbage som leder

Den anerkendte danske fotoskole Fatamorganas mangeårige leder, Morten Bo, kan ikke fortsætte i den position for skolen, som han har nu.

Det mener bestyrelsesmedlem Henrik Saxgrens ifølge Politiken.

Den kontante udmelding fra Henrik Saxgren sker i kølvandet på et møde torsdag med tre elever.

Bestyrelsens møde er et resultat af, at 32 elever i maj klagede til skolens bestyrelse over lederen, som de mener har udskammet, mobbet og opført sig krænkende overfor især Fatamorganas kvindelige elever. 

I bestyrelsen sidder – eller rettere sad – den anerkendte billedhugger, Bjørn Nørgaard. Han deltog ligeledes i mødet på trods af, at han i sidste uge forlod bestyrelsen som følge af den aktuelle sag. 

Allerede kritik i 2018

Krænkelserne skulle angiveligt have stået på over en årrække, og i marts og april i år blev både Morten Bo og skolens administrerende direktør, Morten Nilsson, gjort opmærksom på, at der var problemer med det psykiske miljø på skolen.

Til Politiken forklarer Henrik Saxgren, at kritikken af Morten Bo allerede kom bestyrelsen for øre i 2018 uden, at de handlede på det.

“Vi beklager, at vi først nu er blevet opmærksomme på kritikkens omfang. Vi tager det meget alvorligt”, siger Henrik Saxgren.

Samtidig har bestyrelsen indkaldt Morten Bo til et møde den 23. juni, hvor han skal forholde sig til kritikken. Derudover meddeler bestyrelsen, at Morten Bo ikke må komme på skolen i de kommende måneder. 

I forbindelse med anklagerne har Politiken forsøgt at få fat på Morten Bo. Han har dog ikke ønsket at udtale sig, men skriver i en mail, at han har modtaget den fulde kritik og tager den dybt alvorligt. 

“Jeg har valgt at lade Fatamorganas bestyrelse gennemgå sagen først og vil derefter komme med en udtalelse.”

Sagen kommer i forlængelse af en række lignende sager om krænkelser af elever og ansatte på andre kunstneriske uddannelsesinstitutioner som Forfatterskolen og Kunstakademiet.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på mads@kulturmonitor.dk