TOP

Restriktionerne bliver lempet for mange – men skærpelse rammer musikaktører: “Det kunne godt virke som om, at man har lavet en fejl”

Mens den forrige genåbningsplan gav udsigt til udendørs arrangementer med op til 5.000 deltagere, dikterer den nye plan, som et politisk flertal tidligere på ugen nåede til enighed om, at der fra 1. august til 15. august maksimalt må være 2.000 gæster samlet under åben himmel.

Ændringen rammer flere musikaktører, der havde set frem til – og planlagt efter – den tidligere udmelding. 

“Det kunne godt virke som om, at man har lavet en fejl, da denne stramning jo på ingen måde går i tråd med de lempelser, som der jo rent logisk faktisk burde skabe præcedens for en yderlige lempelse, så man kan samles flere gæster! Det giver ikke mening at tillade 3.000 gæster til indendørs arrangementer, mens vi kun kan tillade 2.000 gæster under åben himmel,” skriver eksempelvis den nye københavnske festival Øresound, der finder sted fra 12.-14. august i en pressemeddelelse.

Hos Øresound hæfter man sig også ved, at corona-restiktionerne i forbindelse med udendørs arrangementer i øvrigt er blevet lempet, så pladskravet per gæst er blevet sat ned fra fire til to kvadratmeter, der må være 1.000 personer i en sektion mod de tidligere udmeldte 500 personer, og der må serveres alkohol frem til midnat, mens det tidligere hed klokken 22. 

“Vores generelle fornemmelse er, at denne eneste stramning, hvor grænsen på 5.000 personer fra 1. august er strammet op til 2.000 personer frem til 15. august, må bero på en misforståelse, da der ikke er nogen logisk forklaring på den. Øresound regner med, at der bliver kigget en ekstra gang på, om dette ikke er en fejl, da denne stramning ikke stemmer overens med helhedsbilledet for den ellers positive tendens med lempelser, og at vi modtager en melding på dette snarest,” lyder det fra festivalen. 

Måske en løsning i sigte

Også begivenheden Kalundborg Rock’er, der skal finde sted 14. august og har satset på at samle omkring 4.000 mennesker, har rettet det kritiske blik på skærpelsen. 

“Det er jo helt håbløst at arrangere festival på den her rutchebane-måde. Vi har planlagt efter de regler, som de selv lagde frem. Vi har knoklet i fire-fem uger og er klar nu med musikprogrammet og planlægning. Så sker det her,” siger Kalundborg Rock’ers talsmand, Johnny Elmelund, til sn.dk.

Han skal ifølge det sjællandske medie i kontakt med Erhvervsministeriet i dag og øjner en god mulighed for, at problemet løser sig. 

“Jeg har fået oplyst fra politisk hold på Christiansborg, at tanken med loftet på de 2.000 gæster i den nye åbningsaftale er, at det kun skal gælde, hvis det er arrangementer, der er stablet på benene, efter at aftalen er indgået,” siger Johnny Elmelund til sn.dk.

Kulturministeriet oplyser til Kulturmonitor, at ministeriet går i dialog med branchen om spørgsmålet og henviser til følgende sætning i aftaleteksten: ”Partierne er enige om, at det drøftes med branchen, om det bl.a. i lyset af gældende kompensationsordninger vurderes hensigtsmæssigt at løfte det maksimale deltagerantal til 5.000.”

Opdatering: Artiklen er opdateret med oplysning fra Kulturministeriet 11. juni klokken 14.36.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.