TOP

Radikale vil investere 208 millioner kroner mere i kultur i 2020

Mens Socialdemokratiet i sit finanslovsforslag ikke har prioriteret at droppe omprioriteringsbidraget på hele kulturområdet, er regeringens støttepartier af en anden holdning. 

dr.dk melder kulturordførerne klart ud, og i Politiken fremlægger Radikale Venstre et kulturudspil, som lægger op til at investere 208 millioner kroner ekstra i kulturområdet i 2020.

“I en finanslovsammenhæng handler det her om meget få penge i det store billede. Til gengæld betyder de få penge rigtig meget for de enkelte institutioner. Så derfor skal det simpelthen lykkes at finde pengene,” siger Enhedslistens kulturordfører, Mai Villadsen, til DR med reference til, at man kan skippe omprioriteringsbidraget på hele kulturområdet, hvis man finder 50 millioner kroner til formålet. 

“Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig en finanslov med fortsatte nedskæringer på kulturen, når nu vi har et regeringsparti og tre støttepartier, der er gået til valg på netop det modsatte – at stoppe nedskæringer,” lyder det samme sted fra den radikale kulturordfører, Zenia Stampe.

R vil give 208 millioner kroner til kulturen

Og Radikale Venstre ønsker som tidligere nævnt ikke blot at stoppe besparelserne på kulturområdet, der i Zenia Stampes øjne er blevet stedmoderligt behandlet i en årrække. 

“Så dels er der et hængeparti, men der er også brug for en ny kulturpolitik, hvor vi faktisk investerer i kunstnerne og kulturinstitutionerne. Vi har haft masser af debat om kulturkanoner og værdipolitik på Christiansborg, men virkeligheden er, at der i to årtier har været ført en afviklingspolitik,” siger Zenia Stampe til Politiken.

Det radikale kulturudspil indeholder en plan om en 208 millioner kroner stor investering i kultur, som blandt andet skal gå til afskaffelse af omprioriteringsbidraget på hele kulturområdet, seks ekstra regionale spillesteder, øget støtte til det klassiske musikområde – heriblandt Copenhagen Phil og Underholdningsorkestret, fast støtte til frie teatergrupper og øget støtte til statsanerkendte museer og dansk litteratur. 

Regeringens reservetank

Regeringen har i forbindelse med finanslovsforslaget afsat 2,1 milliarder kroner til en reserve, som skal bruges til forhandlinger med støttepartierne eller øvrige partier, og det er regeringens hensigt, at midlerne skal bruges til velfærd som uddannelse, grøn omstilling og kultur. 

Socialdemokraternes kulturordfører, Jan Johansen, betoner, at regeringspartiet på sigt ønsker at fjerne hele omprioriteringsbidraget, men at det ikke har den højeste prioritet lige nu. 

“Vi vil vejen. Vi har bare sagt, at der er nogle ting, der bliver prioriteret, og de partier, der går med ind i forhandlingerne og bliver enige om den nye finanslov, de skal også have plads og rum til at få forhandlet noget på plads. Så lad os nu se, hvordan det ser ud, når forhandlingerne er færdige,” siger Jan Johansen på dr.dk.

 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.