TOP

Regeringens sommerpakke får blandet modtagelse i kulturlivet

700 millioner kroner. Så meget koster den såkaldte sommerpakke, som regeringen sammen med et stort flertal af Folketingets partier fredag lancerede indholdet af.

Et indhold, det gerne skulle give danskerne et ekstra incitament til at dyrke kultur- og naturlivet i sommermånederne.

Ud over en lang række andre tiltag omfatter pakken på kulturområdet et tilbud om halv pris på billetter til en række kulturoplevelser herunder blandt andet entrébilletter til museer, teatre, spillesteder og orkestre med siddende publikummer, revyer, cirkus og zoologiske anlæg.

Regeringen og partierne bag aftalen har afsat et rammebeløb på 186,5 millioner kroner til rabatordningerne, som det er frivilligt for kulturinstitutionerne at deltage i. Det forslag, som SF’s kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk lancerede tidligere på ugen, om at give helt gratis adgang til en række udvalgte museer, bliver således ikke til noget. 

Men spørgsmålet er, om pengene ikke kunne være brugt bedre? Det er i hvert fald ikke alle i kulturlivet, der finder rabatordningen lige brugbar. Det gælder blandt andet Peter Mark Lundberg, der er direktør i brancheforeningen Dansk Teater.

“Danmarks teatre vil næppe kunne gøre brug af den nye sommerpakke, og det er altså frustrerende. For den kommer alt for sent i forhold til at kunne starte teatrene op, som jo har været nedlukket. Man må håbe, at Folketingets medlemmer ved, at denne pakke kun kommer en meget, meget lille del af kulturlivet til gavn, og at kulturlivet derfor stadig er i dyb krise – også efter sommeren,” siger han til TV2. 

En række museer har ligeledes sat et stort spørgsmålstegn ved, om en lavere billetpris er den bedste hjælp. Flere museumsdirektører har allerede været ude for at sige, at billetpriserne ikke nødvendigvis lokker afgørende flere mennesker på museum. Det gør derimod “fede og relevante udstillinger” som Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev har udtrykt det.

Ud af de i alt 700 millioner kroner i sommerpakken er der afsat 320,5 millioner kroner på Kulturministeriets område.

Pakken indeholder ud over rabatordningen blandt andet også 30 millioner kroner til projekter med bred folkelig appel, som udføres af professionelle kunstnere og kunstnergrupper til at lave nytænkende optrædener, udstillinger med videre i en corona-tid.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk