TOP

Regeringen fastsætter dato for fase 3 og 4 i genåbningsplan: Godt nyt for museer, teatre, kunsthaller og biografer

Efter regeringens præsentation af åbningsfase to torsdag, hvor der ikke blev plads til en genåbning af kulturens institutioner ud over bibliotekerne, der får lov til at åbne for ind- og udlån den 18. maj, fortsatte forhandlingerne mellem regeringen og Folketingets partier hen over aftenen og natten omkring en tredje fase af genåbningen af Danmark. 

Fredag morgen kunne man så præsentere en aftale, der – hvis smitteforholdene tillader det – bringer godt nyt til kulturlivet.  

I aftalen hedder det, at fase tre vil træde i kraft 8. juni:

»Såfremt stigningen i smittede og indlagte ud fra en helhedsbetragtning ikke er større end ventet, og SSIs ekspertsgruppes matematiske modeller bekræfter, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at påbegynde fase 3, vil der gennemføres følgende initiativer:«

Kultur og aktiviteter:

  • Fx museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier
  • Udendørs forlystelsesparker
  • Øvrige zoologiske haver, botaniske anlæg mv.
  • Sommeraktiviteter for børn og unge

Samtidig hæves forbuddet mod forsamlinger til 30-50 personer.

Spillesteder med i fase 4

Derudover er partierne også blevet enige om fase fire, som ifølge aftalen begynder primo august. For kulturlivets vedkommende indebærer den blandt andet en åbning af diskoteker, spillesteder og natteliv.

Forbuddet mod arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende hvor der er flere end 500 personer tilstede, fastholdes fortsat til minimum 31. august, lyder det.

Kulturminister Joy Mogensen (S) glæder sig over, at en endelig plan for genåbningen er på plads.

“Det er nærmest årtiets underdrivelse, at Kulturlivet har været særligt hårdt ramt under krisen, og oveni al usikkerheden har det været hjertesønderrivende at måtte undvære alt det, som plejer at holde os oppe. Derfor glæden over endelig at se lyset for enden af tunnelen i form af datoer for hvornår store dele af vores kulturliv åbner dørene igen,” lyder det fra Joy Mogensen i et opslag på Facebook.

“Jeg tror vi allesammen har et kolossalt behov for oplevelser, udfoldelse og fællesskab. For biblioteker, museer, højskoler og forlystelsesparker. Men det er vigtigt at vi ikke går for hurtigt frem, at vi ikke sætter det vi har skabt overstyr: Et land der har klaret en vældig udfordring helt fantastisk,” fortsætter hun.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk