TOP

Redegørelse: Dansk aflysning af systemkritisk dansetrup skyldtes ikke kinesisk pres

Da Odeon i Odense i oktober sidste år pludselig valgte at aflyse en ellers planlagt forestilling med den systemkritiske dansetrup, Shen Yun, affødte det en række forskellige forklaringer.

Forklaringerne, der først gik på en dobbeltbooking, og senere kom omkring Odeons profilændring, blev alle mere eller mindre manet til jorden.

Forvirringen resulterede i en redegørelse, som byrådet i Odense i december satte kommunens stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, til at udarbejde, så man kunne komme til bunds i sagen. 

For var aflysningen i virkeligheden et udtryk for kinesisk pres?

Nej, lyder det i redegørelsen, som Jyllands-Posten har fået indsigt i. 

“Det er vores konklusion, at varetagelse af sådanne hensyn ikke er indgået – hverken direkte eller indirekte – i beslutningsprocessen,” lyder det blandt andet i advokatundersøgelsen, som er foretaget af advokatfirmaet Thyge Trier på vegne af Odeon og Odense Kommune, og som udgør en væsentlig del af den samlede redegørelse.

Talsmand undrer sig

Ifølge Jyllands-Posten er den danske talsperson for Shen Yun, Benny Brix, ikke blevet hørt i udarbejdelsen af den nævnte advokatundersøgelse, hvilket undrer talsmanden.

Den undren forstår Thyge Trier dog ikke.

“Odense Kommune har fra Benny Brix modtaget to omfattende mails med deres vurdering af sagen. Disse mails sammenholdt med deres udtalelser i mediedækningen har været med til at oplyse sagen og give mig et tydeligt billede af deres position,” skriver han i en mail til Jyllands-Posten.

 

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på rasmus@kulturmonitor.dk

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test