TOP

Politisk flertal vil hjælpe freelancemusikere, der falder uden for hjælpepakkerne

Freelancemusikere, der bliver hyret til opgaver af et orkester, men mister opgaven, da eksempelvis en koncert bliver aflyst på grund af corona, står ofte uden form for økonomisk kompensation. 

Det skriver Politiken, der har talt med en række freelancemusikere og deres agenter, som samstemmende kan berette om aflyste jobs, hvor en kontrakt bliver annulleret uden lønkompensation med henvisning til force majeure. 

Derfor vil et politisk flertal bestående af SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Frie Grønne se på, hvordan man kan løse problemet og eventuelt få justeret på hjælpepakkerne til orkestrene, så hjælpen er til hele produktionen og dermed også freelancerne.

“Den ekstra udgift bør orkestrene kompenseres for via den eksisterende arrangementspulje, hvor orkestrene kompenseres for tabt billetindkomst,” siger Jacob Soelberg fra Nordic Artists Management til Politiken. Han har sammen med tre andre agenter for klassiske artister henvendt sig til kulturminister Joy Mogensen (S) og Folketingets kulturordførere omkring sagen.

Ifølge interesseorganisationen Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner (DEOO) har mange orkestre og kulturinstitutioner, herunder DR og Det Kongelige Teater, dog allerede opfyldt mange af deres forpligtelser i forhold til freelancerne.  

“Vores medlemmer bliver jo pålagt at minimere deres tab så vidt muligt for at kunne søge om kompensation. Derfor beder man freelancerne om at søge nogle af de andre hjælpepakker, der kan komme dem til gavn,” siger sekretariatsleder Asbjørn Keiding til avisen. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk