TOP

Politikerne lander aftale på 680 millioner kroner til kulturlivet

Med bred opbakning fra en række af Folketingets partier har regeringen landet en aftale om at sende 680 millioner kroner ud som hjælp til kulturlivet.

“Ud af de 680 millioner kroner, der bliver lagt ud til kultur, idræts- og foreningslivet til at søge, handler de 400 millioner handler om at støtte aktivitet som oplevelser og inspiration. De resterende 280 millioner handler om at fortsætte hjælpepakker til dem, der fortsat er underlagt restriktioner,” siger kulturminister Joy Mogensen (S) til Ritzau i forbindelse med aftalen.

Aftalen er blevet lavet lige op til deadline for de hidtidige hjælpepakkers udløb. Regeringen og et flertal af Folketingets partier er blevet enige om at forlænge hjælpen frem til udgangen af oktober, fremgår det af aftaleteksten.

Størstedelen af de økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet og kultur- og idrætslivet var ellers sat til at udløbe lørdag 29. august. Det er S-regeringen, Venstre, De Radikale, SF, Alternativet og De Konservative, som står bag den nye aftale. Liberal Alliance forlod forhandlingerne torsdag aften og Enhedslisten fredag.

Kulturministeren er især tilfreds med, at der kunne lave en aftale, der i særlig grad støttede aktivitetsskabende tiltag i kulturlivet.

“Med aktivitetspuljen har vi lavet en unik model, hvor vi hjælper kulturlivet med at skabe og fastholde aktivitet – til trods for sundhedsrestriktionerne. Teatre, spillesteder, biografer og mange andre kulturaktører vil nu kunne få økonomisk hjælp, så de kan gennemføre arrangementer, der ellers ville være aflyst. Med aftalen sikrer vi også, at en række vigtige hjælpepakker bliver forlænget, og så er der 100 millioner kroner på vej til idræts- og foreningslivet, så de også kan lave nye aktiviteter til danskerne,” siger Joy Mogensen til Ritzau.

FAKTA

Hovedpunkterne i aftalen

  • Hjælpen gælder i første omgang frem til udgangen af oktober. Er der coronarestriktioner efter den 31. oktober, bliver støtten til de berørte brancher forlænget året ud.
  • I alt 680 millioner kroner skal gå til støtte til kultur-, idræts- og foreningslivet.
  • Af dem skal 400 millioner kroner gå til en ny aktivitetspulje, der skal sikre flere kulturaktiviteter rundt omkring i landet under genåbningen.
  • 100 millioner kroner skal gå til en udvidelse af den eksisterende hjælpepakke til foreningslivet og idrætten, der administreres af DIF, DGI, Firmaidrætten og DUF .
  • De resterende 280 millioner kroner skal bruges til at fortsætte hjælpepakkerne til dem, der fortsat er underlagt restriktioner.

Kilde: Erhvervsministeriet

Vis mere

Partierne bag aftalen er også blevet enige om, at man skal undersøge muligheden for at åbne mere for dele af kultur- og idrætslivet. Her nævnes blandt andet spillesteder, teaterforestillinger, koncerter, biografer og professionel idræt.

“Regeringen vil allerede fredag indkalde spillesteder, professionel idræt, messe- og konferencecentre for at tale om en sundhedsmæssig forsvarlig åbning af disse brancher,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i forbindelse med aftalen.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk