TOP

Politikere lover bedre tider for musikuddannelserne: “Den klassiske musik har det svært”

Symfoniorkestre står i en yderst presset situation, hvor de må indskrænke deres stab af musikere, mens de får stadig sværere ved at rekruttere danskuddannede musikere, der imødekommer de kompentencer, orkestrene efterspørger.

Sådan lyder den bekymring, der nu har fået en række musikaktører til at gå sammen om en fælles appel til politikerne. Musikuddannelserne er nemlig blevet beskåret med to procent om året de sidste fire år, hvilket nu har nået et punkt, hvor skaderne er for store. Det skriver Kristeligt Dagblad.

“Vi har både manglet en kulturpolitik og en uddannelsespolitik i Danmark i de seneste år. Det klassiske musikliv er et stort økosystem, men de nedskæringer, der har været foretaget, skader mere, end man tror,” siger Asbjørn Keiding, der er sekretariatsleder i Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, til Kristeligt Dagblad.

Udover Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner taler han på vegne af Dansk Komponistforening, Musikpædagogisk Forening og Dansk Live, der, ligesom Dansk Musiker Forbund, har henvendt sig til partiernes kulturordførere.

Og det er ikke for døve ører. Blandt de politiske partier er der samhørighed omkring at sætte en stopper for omprioriteringsbidraget, der således ikke skal vende tilbage efter valget.

Hundrede millioner
Hos Socialdemokratiet vil man ikke konkretisere et bestemt beløb. Her lover Mogens Jensen til gengæld, at især folkeskolernes samarbejde med musikskoler og kulturliv har partiets bevågenhed. Til Kristeligt Dagblad siger han, at der er ”brug for at føre nogle af de sparede midler tilbage og stoppe omprioriteringsbidraget.”

Og det kan Venstres kulturordfører Bertel Haarder nikke anerkendende til. Selvom det netop var Venstre, der i 2015 indførte omprioriteringsbidraget, er han glad for, at det nu får en afslutning.

“Nu, hvor omprioriteringsbidraget gudskelov fjernes, glæder jeg mig usigeligt til, at vi slipper for, at enhver kulturdebat drejer sig om omprioritetsbidraget. Jeg kender ingen, der taler så meget om penge som kulturfolk,” siger Bertel Haarder til Kristeligt Dagblad.

Hos Dansk Folkeparti er der til gengæld konkrete tal på. Her bebuder kulturordfører Alex Ahrendtsen, at han vil tage 100 millioner kroner fra Statens Kunstfond, som i stedet skal gå til landets musikskoler. Derudover skal et trecifret millionbeløb overføres fra internationale kulturpuljer til en ny femårig musiklæreruddannelse i et samarbejde mellem konservatorier og professionshøjskoler.

“Den klassiske musik har det svært. Vi mener, at børn gennem skolen og musikskolen skal udfordres smagsmæssigt, så de ikke kun kender til pop, men også klassisk, jazz og folkemusik,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Jeg skriver nyheder og større artikler om alt inden for kulturbranchen. Kontakt mig gerne med tips og idéer på kasper@kulturmonitor.dk.