TOP

Podcast-formand: Stop haten mod Loud og tag radio og podcast alvorligt

Kommentar: Sidste uges show i Folketingets Kulturudvalg og de seneste ugers debat om Radio Loud vidner om, hvordan radio på et år er blevet en mediepolitisk kampplads, hvor der kan høstes stemmer og muligvis kan falde hoveder. Men mens kritikken hagler ned over Loud, Radio- og TV-Nævnet og kulturministeren, er det, som om politikerne kollektivt har glemt, at deres fælles underskrift står på det udbudsmateriale, der gav Loud sendetilladelsen.

Radio Loud har vundet udbuddet på de betingelser, politikerne har opstillet. Kritikken af udbudsprocessen er berettiget, men den har politikerne selv defineret – og den var den samme ved de to foregående udbud, som Radio4 og 24Syv vandt i sin tid. Forskellen er bare denne gang, at der for første gang var flere om buddet, og man nu mener det er de forkerte, der har vundet – hvilket definitivt ikke er politikernes opgave at afgøre. 

24Syvs endeligt er kulminationen på flere års laissez-faire-tilgang til radio, podcasting og lyd i det hele taget, samt en mangel på nytænkning og villighed til at træde ind i en 2020-virkelighed. 

Giv nu Loud arbejdsro

24Syv blev en uundværlig radiostation, der forandrede og udviklede dansk radio for altid. Den var unik, og ingen vil kunne lave den radio, som Mads Brügger, Mikael Bertelsen og Jørgen Ramskov skabte sammen med en perlerække af lydmennesker – særligt ikke for et væsentligt lavere budget. Men det har Loud heller aldrig budt ind på.

Målgruppen hos Loud er typisk 20 år yngre, og deres tilgang til radio er naturligt nok helt anderledes. Det, de to radioer har til fælles, er, at de selv skal opfinde den type radio, de ønsker at lave – samtidig med at de skal levere godt indhold. 

Det var mod og eksperimenteren, der gav 24Syv sin kant og gjorde, at de forandrede vores syn på radio. Det eneste man kan forlange af Loud på nuværende tidspunkt er, at de ligesom 24Syv prøver ting af og gør op med mange af de vante forestillinger om, hvordan radio skal lyde.

Radio til unge er blevet forsømt over årtier i en sådan grad, at man nu står og griner af at nogen overhovedet vil gøre forsøget. Der er behov for en radio som Loud og indhold til og af unge, og hvor skinner det bare igennem, at ingen af politikerne har besværet sig med at lytte til programmerne, når de ler på de unge talenters bekostning. Indholdet på Loud er allerede på et rigtigt fint niveau og i hvert fald langt over, hvad nogen kan forlange, når Loud er mange af de unges første møde med talentudvikling, endsige en mikrofon – igen fordi området har været forsømt fra politisk hold.

Visionen der har født Loud har været bydende nødvendig længe, men det er kun den årevise nonchalante tilgang til radio og podcasting, der gør at det må ske på bekostning af en af de fineste og vigtigste kulturinstitutioner, Danmark har set, overhovedet.

Grib mulighederne i medieforliget

Genåbningen af medieforliget er en fantastisk mulighed for at se fremad og etablere et system, der hjælper lyd anno 2020 ordentligt. Det er på høje tid, at give podcasting sin retmæssige plads i mediepolitikken ved at lade mediestøtten gå til andet end skreven journalistik, så medier ikke straffes for at arbejde med lyd. Anerkend samtidig, at lydindhold ikke skal komme ud af en DAB eller FM-kanal for at være relevant. Og stimulér så den lydbranche, som er fyldt med schwung kulturmæssigt, meningsmæssigt og økonomisk. 

24syv legede for år tilbage med tanken om at blive podcastradio i fremtiden, men blev siden tvunget ned i en spændetrøje i form af to radioudbud. Nu har Loud den samme klods om benet. Men heldigvis tilbyder de kommende medieforhandlinger en mulighed for at tage området seriøst. 

Kom nu videre.

Indlægget er en kommentar, der udtrykker skribentens holdning. Du kan sende forslag til kommentarer og debatindlæg på redaktionen@kulturmonitor.dk.

Søren Brunsgaard, Formand for Center For Podcasting. Danmarks interesseorganisation for podcasting.