TOP

Plastikskov, festival og kedsomhedsknap er i spil til kulturpris

Det bliver Nationalmuseets kedsomhedsknap, Golden Days natur- og videnskabsfestival Bloom og plastikskoven ‘The Future Forest’ af Thomas Dambo, der skal kæmpe om kulturformidlingsprisen Artbeats hovedpris i år.

Prisen bliver uddelt af Have Kommunikation i samarbejde med Spar Nord Fonden og har sit fokus på nyskabende formidling af kunst og kultur.

Om motivationen for at nominere kedsomhedsknappen, som Nationalmuseet har lavet i et samarbejde med MU.ST, skriver juryen:

“Med Kedsomhedsknappen har Nationalmuseet og MU.ST taget et originalt, uforudsigeligt og kontroversielt greb i brug. Ingen af de store landsdækkende museer har nogensinde gjort noget lignende. Idéen er så original, at den dårligt kan kopieres af andre museer. Modet og viljen, der ligger bag Kedsomhedsknappen, har ethvert museum god grund til at lade sig inspirere af.”

Bloom er nomineret for “på forbilledlig vis” at skabe en helt unik festival med udgangspunkt i natur og videnskab

Om ‘The Future Forest’ – en plastikskov i Mexico, som Thomas Dambo sammen med 700 studerende, et børnehjem, et plejehjem og 100 frivillige har lavet ud af tre tons plastikaffald – skriver juryen følgende:

“Tilbage i 2015 vandt Thomas Dambo Artbeat Prisens Talentpris for sit analoge og digitale arbejde med design og genbrug. Fire år senere er han nu nomineret til Hovedprisen for sit projekt The Future Forest. Projektet sætter skarpt og innovativt fokus på klodens store affaldsproblem, og resultatet er både rørende og tankevækkende.”

Udover hovedprisen bliver der også uddelt en særpris og en talentpris.

Priserne bliver overrakt den 14. marts på teater Sort/Hvid i København. Det er syvende gang, at Artbeat Prisen bliver uddelt, og blandt de tidligere vindere er ‘Den Korte Radioavis’, Anders Morgenthaler, ‘Historien om Danmark’ og Sara Omar.

Samtlige nominerede til Artbeat Prisen 2019 er:

Hovedprisen, som gives til den person, den organisation eller det projekt, som inden for det seneste år har været absolut bedst til at vise retningen og sætte en ny standard inden for kulturformidling.

  • Kedsomhedsknappen, Nationalmuseet & MU.ST
  • Bloom, Golden Days Sekretariatet
  • ‘The Future Forest’, Thomas Dambo

Særprisen, som gives til en person, en organisation eller et projekt, som inden for det seneste år har været et forbilledligt eksempel på, hvordan en uforudsigelig og original tilgang kan skabe rammerne for morgendagens kulturformidling.

  • ‘Lys over Lolland’
  • From #MeToo to #WeDo, Meta Film & Ekstra Bladet
  • ‘Ditte & Louise’

Talentprisen, som gives til en person, en organisation eller et projekt, som inden for det seneste år har udvist et særligt stort talent inden for kulturformidling, og som følge heraf er på vej til at indtage en markant position i det danske kulturliv.

  • Den 4. Væg
  • ‘Hej Søster’, Fallulah
  • ‘Jenteloven’, Ulrikke Falch & Sofie Frøysaa

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Skriver og redigerer nyheder, kommentarer, analyser og baggrundsartikler om alt inden for kulturbranchen. Skriv til mig på birgitte@kulturmonitor.dk med alle former for input, der kan være med til at gøre Kulturmonitor til Danmarks bedste kulturmedie.