TOP

Partier vil have frihedsbrev med ind i ny aftale for Det Kongelige Teater

En ny aftale for Det Kongelige Teater er ved at udvikle sig til lidt af en værdipolitisk kampplads for partierne i Folketinget. Tidligere har spørgsmålet om, hvorvidt nationalscenen må opsætte musicals i konkurrence med de kommercielle teatre truet forhandlingerne, og nu dukker et nyt dilemma op. 

Ifølge Politiken ønsker en række partier, at der i den kommende aftale skal indskrives et såkaldt ‘frihedsbrev’, hvor politikerne garanterer opbakning til de opsætninger og kunstneriske valg, som teatret træffer, uanset om teatret udsættes for pression fra grupperinger eller lande, der ønsker en forestilling stoppet. 

Det er Enhedslisten, der ønsker ‘frihedbrevet’ til Det Kongelige Teater skrevet ind i den kommende fireårige aftale og de bakkes op af SF og Dansk Folkeparti.

I den seneste tid har der blandt andet været en sag hos Odeon i Odense, der efter et problematisk forløb trak sig fra at vise en forestilling med en systemkritisk kinesisk dansetrup, og i både Tyskland og i Frankrig har man oplevet islamistiske demonstrationer i forbindelse med teaterstykker. Derfor skal Det Kongelige Teater vide, at det har Folketingets fulde opbakning uanset hvilke stykker, de sætter op, mener partierne. 

Teatret har allerede fuld ytringsfrihed

Hos Venstre, Konservative og de Radikale, mener man dog ikke, at et frihedsbrev er nødvendigt, da Det Kongelige Teater har fuld ytringsfrihed i forvejen. Det samme mener den tidligere chef for Det Kongelige Teater og nuværende direktør for Gyldendal, Morten Hesseldahl.

Han påpeger, at Det Kongelige Teater måske i langt højere grad ligger under for pres fra politikerne på Christiansborg end fra Kina og islamistiske grupper.

“Så det er nok mest politikerne selv, sådan et frihedsbrev skal formuleres til, så de ikke falder for fristelsen til at mene, at når de har betalt for festen, så skal de også bestemme, hvad musikken skal spille,” siger Morten Hesseldahl til Politiken.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk