TOP

Pandemiforsker sår tvivl om festivaler i 2021: “Vi har brug for en game changer”

Aflysningerne af årets festivaler har været hård kost for mange danskere, der har et besøg på Roskilde Festival, Smukfest, Northside eller en anden af de mange festivaler fast placeret i kalenderen. Men hvis man tror, at alt vender tilbage til det normale næste år, kan man godt tro om igen. 

DR har spurgt pandemiforsker og professor ved Roskilde Universitet Lone Simonsen, om hun tror, at festivalerne vender tilbage i 2021, og ifølge eksperten er det ikke noget, man skal regne med.

“Nok ikke. Festivalerne er noget af det sidste – hvis ikke det allersidste – vi bør åbne. Det er min vurdering, at vi har brug for en game changer, før festivalerne kan afholdes forsvarligt,” siger hun til DR og påpeger, at netop festivalerne er nogle af de mest smittefarlige begivenheder, fordi gæsterne kommer fra mange forskellige steder og lande, synger, råber, står tæt og blander kropsvæsker. Dermed kan én smittet person hurtigt blive en såkaldt “superspreder”.

Ifølge Lone Simonsen kan en effektiv vaccine eller en hurtig og pålidelig test være en løsning for festivalerne – ellers skal smittetallet rigtig langt ned af sig selv. Det sidste er ikke just sandsynligt, og Lone Simonsen vurderer, at der kan gå omtrent et år fra nu, før vaccine eller supertest er klar. 

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk