TOP

P6 Beat og P8 Jazz overlever i 2020

Radiokanalerne P6 Beat og P8 Jazz fortsætter med at sende i 2020.

“Danskerne fortjener et mangfoldigt og stærkt public service-udbud. Derfor har regeringen sammen med R, SF, EL og ALT besluttet at give DR en ekstrabevilling, så P6 og P8 kan videreføres i 2020. På denne måde sikrer vi bevarelsen af de stærke miljøer inden for alternativ rytmisk musik og jazz frem mod forhandlingerne om en ny medieaftale,” udtaler kulturminister Joy Mogensen (S), ifølge DR.

Som en del af DRs store spareplan blev det oprindeligt besluttet, at nichekanalerne skulle lukke fra nytår. Nu er det altså kun P7 Mix, der lukker. 

“Det her er vigtigt for regeringen, og det er noget, vi har været i dialog med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet omkring, fordi vi gerne vil have denne unikke musikkultur og viden ind i radioverdenen og ud til flere. Det vil vi gerne bevare, så det kan være med i diskussionen omkring det store medieforlig til næste år,” siger Joy Mogensen via Facebook. 

Debatten viser, at man ikke bare lukker kanaler

DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, tager udmeldingen som udtryk for en fornyet politisk opbakning til public service.

“Det vigtigste for DR er fortsat, at der findes en samlet og langsigtet løsning på de udestående besparelser i DR på en kvart milliard kroner. Men jeg glæder mig over udmeldingen, og at den politiske tilgang til public service nu handler om at bygge op i stedet for det modsatte. Det er et positivt signal,” siger Maria Rørbye Rønn.

I forbindelse med det medieforlig, den tidligere regering indgik med Dansk Folkeparti, blev DR pålagt besparelser på 20 procent. Den første fase af disse besparelser har DR allerede gennemført. Det betyder besparelser på 420 millioner kroner årligt. I den forbindelse blev der nedlagt omkring 400 stillinger, og flere tv- og radiokanaler samt en lang række programmer vil blive lukket. Med udmeldingen er der nu mulighed for at videreføre radiokanalerne P6 Beat og P8 Jazz i yderligere et år.

“Det er glædeligt, at vi kan se frem til at få midler til at udskyde lukningen af de to kanaler med et år. Generelt har debatten jo tydeligt vist, at man ikke bare kan lukke programmer og kanaler uden at de bliver savnet. P6 Beat og P8 Jazz er meget stærke musiktilbud, som vi er ekstremt stolte af. Derfor må jeg også minde om, at vi nu taler om at udskyde en lukning. Hvis DR skal gennemføre yderligere besparelser, vil det ikke kunne gennemføres uden at få stor betydning for indholdet – herunder de to kanaler,” lyder det fra Maria Rørbye Rønn.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har tidligere meldt ud, at forhandlingerne om et nyt medieforlig tidligst kan påbegyndes i det nye år. 

“Det er en overraskelse”

Hos JazzDanmark vækker nyheden begejstring. 

“Aj, hvor fedt! Det er en overraskelse, at de vender på en tallerken på sådan et indholdsspørgsmål i forbindelse med en beslutning, der er taget. Det havde jeg ikke troet, hvis du havde spurgt mig for et halvt år siden,” lyder den spontane reaktion fra Eva Frost, der er leder af JazzDanmark, da hun hører nyheden. 

“Men det er selvfølgelig lidt ambivalent, da det kun gælder for et år, men man kan – og må – selvfølgelig håbe, at det er et skridt på vejen til en varig forlængelse. Jeg har svært ved at forestille mig, at man om et år igen beslutter at lukke kanalerne,” siger Eva Frost og fremhæver nichekanalernes væsentlige betydning.

“Hele den nationale jazzscene er i rivende vækst. Der dukker flere og flere jazzklubber op rundt omkring, og der er flere og flere jazzmusikere, der får fodfæste i både Danmark og udlandet. Så dét at have en national radioflade, der bakker op om udviklingen, er rigtig vigtigt – og det giver slet ingen mening, at det er der, at man skærer ned,” siger Eva Frost.  

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk