TOP

Overborgmester kritiserer koncert med omstridt band: “De har en højreekstremistisk dynamik”

En kommende koncert med det omstridte band Frei.Wild fra Sydtyrol har sat sindene i kog i Flensborg, skriver Flensburger Tageblatt ifølge JyskeVestkysten. 

Senest har Flensborgs overborgmester, Simone Lange, meldt sig i koret af personer, der kritiserer bandets kommende optræden i byen. Koncerten, der er sat til at finde sted den 20. april, skulle oprindelig have været afholdt på et mindre spillested med plads til 500 gæster, men er nu blevet flyttet til idrætscentret Flens-Arena, med plads til 5000 tilhørere. 

“Jeg bryder mig ikke om, at bandet skal optræde her hos os i Flensborg. Deres tekster er ganske vist ikke på listen over værker med betænkeligt indhold, men de har en højreekstremistisk dynamik,” siger Simone Lange til avisen Flensburger Tageblatt.

Hun opfordrer samtidig Flens-Arenas bestyrelse til at drøfte sagen. Stedet er ejet af Flensborg Kommune, Slesvig-Flensborg Amt og forsikringsselskabet Provinzial i fællesskab. 

Ikke kun overborgmesteren protesterer aktivt mod koncerten med Frei.Wild. Det samme gør borgergruppen Wir sagen Moin – vi siger mojn. Gruppen blev etableret i forbindelse med den store flygtningebølge i 2015 med det erklærede formål at kæmpe for flygtninges og forfulgtes rettigheder.

Borgergruppen mener, Frei.Wild er fortalere for nationalisme og dermed skaber angst for et multikulturelt samfund.

Frei.Wild har eksisteret i adskillige år og føler sig grundigt misforstået. De vedkender sig gerne kærlighed til hjemstavn, sprog og kultur. Det skal imidlertid ses i sammenhæng med, at gruppen ikke er tysk, men kommer fra Sydtyrol. Frei.Wilds medlemmer er en del af den østrigsk-orienterede, tysktalende folkegruppe i dette område, der efter Østrig-Ungarns nederlag i første verdenskrig blev indlemmet i Italien.

Frei.Wilds forsanger, Philipp Burger, har i flere interview påpeget, at det netop for et nationalt, kulturelt og sprogligt mindretal er afgørende vigtigt at holde fast i egne værdier for ikke at blive opslugt af flertallet. Med højreekstremisme har det intet at gøre, mener Philipp Burger.

Journalist og redaktør på Kulturmonitor. Jeg skriver nyheder, debat, analyser og baggrundsartikler om kunst og kultur med fokus på branchen, forretningen og beslutningstagerne. Modtager meget gerne alle former for ris, ros, tips og kommentarer på lars@kulturmonitor.dk

Ny abonnent? Bestil abonnement

Log ind test